Profil čísla
3|2021
tvar03_2021-1_page-0001

Málokterý jiný jev tak dobře vystihuje, jak moc se svět za těch třicet let změnil.

Milí čtenáři Tvaru,

tématem trojky je výročí třiceti let od vzniku Visegrádské skupiny, kterou původně tvořily tři středoevropské země a po rozpadu Československa čtyři: Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Jak se dozvídáme z obšírného ohlédnutí Petra Pitharta, toto uskupení se zrodilo původně v mysli Václava Havla. Vize Visegrádu byla zprvu idealistická a měla Západu, který neměl zkušenost s komunistickými režimy, předat jejich specifickou dějinnou zkušenost a dále byla pragmatická, neboť měla nově vzniklým demokraciím pomoct se začleněním do struktur Západu, do EU i NATO.

Málokterý jiný jev tak dobře vystihuje, jak moc se svět za těch třicet let změnil. Pročítáme-li si anketu na straně 7, kde významné osobnosti především ze sféry politologie odpovídají na otázku budoucnosti této skupiny, nelze si nevšimnout rozpaků nad současnou podobou V4. A jak by také ne, když podstatnou část Visegrádu zachvátil populismus a odpor k liberální demokracii? Ti, kteří u založení Visegrádu byli, musí nejspíše žasnout, jak se z Maďarska postupně stala neliberální demokracie autoritářsky ovládaná Orbánem a jeho suitou, jak polská konzervativní vláda postupně destruuje právní řád a svými šílenými kroky omezuje práva žen nebo jak si Česko i Slovensko v posledních letech strčily hlavu do populistických chomoutů. Na vztahu k imigrační krizi, Istanbulské úmluvě, evropským právním normám i klimatické krizi je patrné, že Visegrád reprezentuje spíše zpátečnické těleso. A tak místo aby Visegrád předával své dějinné zkušenosti, staly se jeho země manifestací postkomunismu a všech potíží s ním spojených. V kontextu dnešních krizí, kterým Evropa čelí, představuje mimořádně nesolidární celek, jak se ukázalo na společném postupu v otázce přijímání uprchlíků. Ovšem vyjma tohoto dosti temného spolčení mají dnes země V4 vlastně společného jen málo. A naštěstí se do protievropského tažení nepodařilo zatáhnout Českou republiku a Slovensko. A tak nelze než souhlasit s politoložkou Vladimírou Dvořákovou, že

jako politický projekt je Visegrád spíše mrtev, byť nelze vyloučit jeho resuscitaci. Měl by ale zůstat přítomen jako projekt občanský a kulturní, protože čelíme stejným hrozbám.

Ano, občanskému a kulturnímu Visegrádu lze fandit možná právě proto, že jeho protagonistkám a protagonistům jsou politiky jejich zemí často odporné. V našem čísle je reprezentuje například polská básnířka žijící v Praze, Zofia Bałdyga, která nám poskytla rozhovor. Na Zofii mě fascinuje nejen skutečnost, že neúnavně a obětavě překládá české básnířky a básníky a propaguje českou poezii v Polsku, ale že také píše skvělé básně i v češtině. Vedle Zofiiných básní naleznete v tomto čísle verše vybraných básnířek a básníků i z ostatních zemí V4.

Přeji vám živé čtení.

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • Zofia_Baldyga
    30 let Visegrádu
    Rozhovor se Zofií Bałdygou

    Poezie je oslavou citlivosti a křehkosti

    Ptají se Adam Borzič a Svatava Antošová

    K té básnické blízkosti bych ráda podotkla, že si moc nevím rady s charakteristikou své básnické generace, přijde mi, že žijeme v básnickém mnohohlasí. Nebo na souostroví.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 3/2021
  • Výročí
    Jiří Trávníček

    Vít Slíva

    Působil jako člověk, který má literaturu skutečně rád, umí jí žít a – věří jí. Byl to on, kdo se stal jedním z korunních důvodů mého dalšího studia na brněnské bohemistice. Člověk – semafor.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 3/2021
  • Visegrad
    30 let Visegrádu
    Petr Pithart

    Visegrád na vlásku

    Spor o institucionální záruky nezávislosti soudů (především v Polsku, ale i v Maďarsku) je dnes sporem o smysluplnost Visegrádu. Ale také o smysluplnost Evropské unie. Kdo ustoupí? Zvítězí právo, nebo moc?

    Drobná publicistika – Ohlédnutí
    Z čísla 3/2021
  • 30 let Visegrádu
    Dániel Varró, Péter Závada

    Pod pojmy nikdy neprší

    Seděl v ní básník se srdcem na dlani, / jež neskrývalo žádnou lotřinu, / a k pultu zřel, na němž se šikovaly / kohorty kremrolí a muffinů…

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 3/2021
  • 30 let Visegrádu
    Zofia Bałdyga

    Rodokmeny

    Nejlépe to vyznívá tam, kde je ticho.
    Ložnice se otáčí, stromy si to přejí.
    Život plný bublin a pohřby uprostřed moře.
    Ne, není to jako polštářová bitva.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 3/2021
  • 30 let Visegrádu
    Anketa s Josefem Mlejnkem jr., Milanem Uhdem, Jiří Pehí, Petrem Uhlem, Vladimírou Dvořákovou, Janem Sokolem a Ondřejem Slačálkem

    Jakou má podle vás budoucnost Visegrádská skupina v rámci Evropské unie, případně mimo ni?

    Ptají se Svatava Antošová a Lukáš Senft

    Ilustrativní pro visegrádskou spolupráci byla epizoda, kdy se Polsko ozvalo v říjnu proti používání pojmu „genderová rovnost“ v dokumentu o evropské pomoci Africe (šlo o ono ďábelské slovo „gender“, „rovnost žen a mužů“ Středoevropané ještě akceptovali). – Ondřej Slačálek

    Rozhovory – Anketa
    Z čísla 3/2021
  • 05_Husarova
    30 let Visegrádu
    Zuzana Husárová

    Hypomnemata

    táto abeceda neroztrhá plachtu, len ňou prebleskne
    jej odtlačok leží najhlbšie, prichádza v etapách
    to nie smrť, ale vlna diktuje tento príbeh
    ako dlho sa chcete takto plaviť?

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 3/2021
  • IMG_20210124_161853994_HDR

    Jak je možné aktualizovat a vylepšit přítomnost, když ji zároveň nelze ani řádně zažít, promyslet, být uvnitř přítomnosti?

    Drobná publicistika – Sloupek
    Z čísla 3/2021
  • Právě vychází
    Sylvie Richterová

    Tajné ohně

    A co trpí je nekonečné
    vidím bílé světlo věčné
    ostře vanout pod kůži
    slov

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 3/2021
  • Daniela Vodáčková, Virgilio Piñera

    Báseň v odraze III. (Virgilio Piñera)

    Báseň Virgilia Piñery „Na počátku bylo slovo“ mne vede k hledání dokladů o propojenosti počátku a konce. Kolo života se točí od zrození k smrti a k novému zrození.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 3/2021

Další texty

Chviličku.
Načítá se.