Profil čísla
15|2024
Tvar_15_24-1_page-0001

Pavel Janoušek v recenzi na třetí díl Šikmého kostela (s. 3 a 20) nabízí myšlenku, že trilogie konstruuje koncept lokální komunity – zde velmi zjednodušeně řečeno – na způsob Holečkových Našich. Nedá nám žádnou velkou námahu domyslet, že každé „naši“ k sobě potřebuje své „cizí“; a tady zrovna je dělicí linie dost zřetelná.

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

z rozhovoru, který jsem pro přítomné číslo Tvaru vedl s autorkou „románové kroniky“ Šikmý kostel Karin Lednickou, se mi pravidelně vrací jedna otázka: jak se stane, že ze zemského povrchu zmizí celé město, aniž by to nějak zásadně proniklo do horizontu vnímání tohoto společenství? O jak skandálně obrovské ráně je řeč, jsem pochopil, až když jsem si na své téma sáhnul vlastníma rukama: jednoho červnového odpoledne jsme s respondentkou procházeli místa, kde stará Karvinná stála. Nezbylo z ní – vedle titulního „šikmého kostela“ sv. Petra z Alkantary – skutečně nic. Nápadně rovná planýrka po odstřeleném neorenesančním kostele svatého Jindřicha, který prý pojal až 4 000 účastníků bohoslužeb. Asfaltované cesty kopírující síť někdejších ulic, jejichž okraje si už bere zpět divoká příroda, džungle z náletových dřevin, charakteristické siluety těžních věží na obzoru, do dálky se vinoucí potrubí nejasného účelu a dráty vysokého napětí. Tu a tam betonový pilíř nebo skruž. Pozorné oko najde stopy někdejšího osídlení: zplanělé rybízové keře, zbytky zdiva. Anebo artefakty data zcela nedávného: hornickou přilbu, rozpadlé tělíčko mrkací panenky se zavřenýma očima. Pro kluka z východních Čech, jehož povědomí o zdejším kraji se ještě omezovalo víceméně jen na rudě natřené fantazie o „ocelovém srdci republiky“, které stavělo na mytologii minulého režimu, na kultu dělnictva a fyzické práce a sociálních baladách Petra Bezruče, kterého komunistický výklad dějin vzal s radostí do služby, to nebyla jen průprava k rozhovoru. To byla iniciace.

Mlčení o zániku města ústrojně srůstá s mlčením o skutečném životě místa – s tím, které si s sebou nesou kluci a holky z východních i jiných oblastí Čech i Moravy: mimo zmíněné mytologie nevíme nic. Mlčení je, stejně jako psaní, diskursivní praxe; mlčí se o tom, co narušuje integritu hlavního narativu. Kolektivní amnézie je stejně významná jako kolektivní paměť. Paradoxně však můžeme mluvit i o pozitivních důsledcích: právě díky dlouhému mlčení jsme si z Karvinska neudělali projekční plochu a odkladiště traumat, která tam sama od sebe ani nejsou, a literární krajinu – vedle více či méně poctivého hledačství – nekontaminovali efektním plkáním, které na paměti míst parazituje, jako se to stalo (a stále děje) Sudetům.

Pavel Janoušek v recenzi na třetí díl Šikmého kostela (s. 3 a 20) nabízí myšlenku, že trilogie konstruuje koncept lokální komunity – zde velmi zjednodušeně řečeno – na způsob Holečkových Našich. Nedá nám žádnou velkou námahu domyslet, že každé „naši“ k sobě potřebuje své „cizí“; a tady zrovna je dělicí linie dost zřetelná. V rozhovoru mluví Karin Lednická o nezájmu či přímo přezíravosti (zejména) centra vůči periferii a o resentimentu, který na tomto základě vyrůstá ze zdejší půdy a v konečném důsledku škodí i jí. Tohle jsou také naši „oni“, naši „jiní“. Není to tak dávno, co se opět vrátilo do veřejné debaty téma českého kolonialismu; tentokrát byla autorkou výroku o nutnosti reflektovat metamorfózy koloniálního myšlení (také) v mentálním obzoru střední Evropy ředitelka Národní galerie Alicja Knast a samozřejmě za to od obvyklých podezřelých schytala strašnou bídu: copak my jsme někdy měli nějaké kolonie? Inu, neměli; ale Alicja Knast mluvila trochu o něčem jiném než o tom, že československá vlajka nakonec nad žádnou africkou či jinou zemí nezavlála: o tom, že stereotypy a myšlenkové vzorce založené na „orientalizaci“ odlišného v nás spočívají možná hlouběji, než si myslíme.

Přeji vám, milí čtenáři a čtenářky, taktilní čtení.

JMH
Rozbalit Sbalit editorial Janu M. Helleru

To hlavní

  • Praha 7.3. 2024  Fotbal Evropská liga SPARTA PRAHA LIVERPOOL FCFOTO MAFRA Michal Růžička
    Rozhovor s Karin Lednickou

    Tento kraj si svůj příběh nechal ukrást

    Ptá se Jan M. Heller

    Samozřejmě že si část návštěvníků přijíždí primárně pořídit fotku se šikmým kostelem, tomu se v časech instagramu nevyhnete. O genia loci kostela se neobávám – ten je tak promodlený, že se ubrání. Ale většina lidí přijíždí z upřímného zájmu, s mapami procházejí místa, o kterých v mých knihách četli.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 15/2024
  • Karin LednickáŠikmý kostel 3

    Kořeny zadušené šlamem, panychida za město, které není

    Reflektuje Iveta Mikešová

    Právě možnost emotivního znovuprožití a nového utváření minulosti určitého místa, přepsání paměťové stopy prostřednictvím příběhů, které „se takto mohly skutečně stát“, je v rámci současné vlny historizujících románů určující.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 15/2024
  • Michaela Hučko Pašteková

    Ako vám môžeme pomôcť?

    Asi najsvetlejším a najnádejnejším momentom v marazme uplynulého obdobia bolo vypískanie ministerky kultúry na medzinárodnom folklórnom festivale Jánošíkove dni v Terchovej.

    Reportáže – Literární život
    Z čísla 15/2024
  • Ač ho svého času obviňovali z fašistického smýšlení, Zábranský se nikdy neuchýlil k vyjádření, že s takovou už nikdy nebude moct svobodně psát, aby z něj zase nedělali Mussoliniho, podobně jako to udělala Alena Mornštajnová, když ji obvinili z plagiátorství.

    Drobná publicistika – Publicistika
    Z čísla 15/2024
  • 06_cena3
    Urszula Honek, Juliana Sokolová, Luboš Svoboda, Zita Izsó, Clara Cosima Wolff

    Cena Václava Buriana 2024

    Ráno mě probudila sýkora klepáním zobáku na sklo okna. 
    Uběhl skoro měsíc a já stále nevím, 
    co přesně tím myslela.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 15/2024
  • Rub
    Alice Koubová

    Infoobezita a netečnost

    Být pozorný k tomu, co nám nezapadá do připraveného světa, odmítnout apatii vůči strádání těch lidských a nelidských živých bytostí, díky kterým žijeme naše pohodlíčko, třídit, diskutovat a rozvažovat je náročnější než praktikovat grandiózní netečnost. Ale je v tom naděje.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 15/2024

Další texty

Chviličku.
Načítá se.