Josef Straka

Oznámení: (A)VOID v ohrožení!

Pražské (A)VOID Floating Gallery hrozí reálné nebezpečí, že zcela zanikne.

Drobná publicistika – Komentář
Z čísla 9/2020

Pražské (A)VOID Floating Gallery hrozí reálné nebezpečí, že zcela zanikne. Její provozovatel, spolek Dvojka sobě, který v roce 2007 jako první rozvíjel na náplavce kulturní aktivity, dostal bez jakéhokoliv předchozího jednání výpověď z kotevního místa bez udání důvodů. „Avoid“ se stal hybatelem dění na náplavce, kterou oživil performancemi jak na lodi, tak před ní – jmenovitě Ivo Slavík se svými kolegy architekty, dramaturgy, zvukaři a dalšími nadšenci. Konaly se tu koncerty alternativních kapel (např. Kaelan Mikla), výstavy a literární akce, na nichž se vystřídala řada autorů z celého světa (např. z Austrálie, Arménie, Dánska, Nizozemska, USA, Rumunska, Polska, Německa či Maďarska), kteří byli doslova uchváceni prostorem podpalubí. Nejsou to ale jen akce, ať už na palubě, či v suterénu, ale i lodní atmosféra, která učinila z tohoto místa specifikum, kam se lidé rádi vracejí, a slova „jdeme na Avoid“ se pro mnohé stala vyjádřením krásně stráveného večera. Jiří Macháček, šéfredaktor revue a nakladatelství Protimluv, jejichž večery se zde několikrát uskutečnily, k tomuto prostoru napsal:

Dění na (A)VOID Floating Gallery jsem sledoval se zaujetím. Odvážná dramaturgie s důrazem na kvalitní výběr uměleckých osobností a přitom otevřená nemainstreamovým uměleckým počinům nejen z Prahy a regionů, ale také z celého světa v tom dobrém slova smyslu – tak jsem vždy vnímal programy tohoto jedinečného pražského kulturního prostoru na náplavce.

Provozovatelé se pokoušejí o jednání s vedením správcovské firmy TCP Praha a s radním pro majetek Janem Chabrem, pod jehož gesci náplavka spadá, ovšem věc komplikuje současná epidemiologická situace. Pokud budou jednání neúspěšná anebo k nim vůbec nedojde, může poslední nedisneylandizované místo v Praze zachránit jen tlak veřejnosti na městské politiky, aby přehodnotili neuvážené rozhodnutí svých podřízených úředníků. Více informací na facebookovém profilu (A)VOID Floating Gallery.

Petici na záchranu AVOIDu můžete podepsat ZDE.

Chviličku.
Načítá se.
  • Josef Straka

    (1972), básník a prozaik, organizátor literárního života. Je autor dvou básnických sbírek a… jiné časy (G Tisk, Liberec) a Proč. (edice Tvary, TVAR, Praha), které vydal v devadesátých letech, a čtyř ...
    Profil

Souvisí

  • Josef Straka

    Peltaštat

    Vykřikujeme cosi, nebo jen vyjekneme v možném vzdoru nebo touze se k čemusi přiklonit nebo naopak naznačit odstup nebo odklon.

    Beletrie – Próza
    revue Ravt 9/2019
  • Josef StrakaCizí země

    Fragmentární reminiscence devadesátých let

    Reflektuje Pavel Horký

    Soudobou společnost shledává vypravěč jako hrubou a kořeny tohoto stavu odhaluje právě v devadesátých letech, kdy se ziskuchtivost stala hlavním hnacím motorem.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 4/2019
  • Cizí země
    Josef Straka

    Cizí země

    Ta minulost, kterou nám stále kdosi nosí domů, s nějakými letáky a propagačními materiály na novou kampaň.

    Beletrie – Próza
    23. 3. 2017
  • Josef Straka

    Cizí země

    Proud nepříznivých myšlenek na jednu žlutou budovu v době přelomů, toho celého tranzitivního období, jak se tomu dnes říká.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 6/2017