Čtení, Divadlo, Festival, Koncert, Výstava
Tábor – Spolkový dům Střelnice
Elsa Aids, Petr Borkovec, S. d. Ch. aka Miloslav Vojtíšek, Miroslav Petříček, Jiří Pelán, Markéta Pilátová, Magdaléna Platzová a další

Tabook 10 – 2021

Tabook, festival a mezinárodní setkání kvalitních malých nakladatelů, festival obrazové knihy a ilustrace, festival knižních profesí se odehraje v Táboře na začátku září.

Tabook je mnohoúrovňový festival, který trvá jen pár dní, ale jeho přesahy, dopady a duchovní i praktická pokračování se rozvíjejí po celý rok.

Cílem festivalu není nafouknout se a zvětšovat se, nýbrž budovat zásadní setkání “malého” knižního světa. Festival Tabook má prozkoumávat, objevovat a samozřejmě poukazovat na nejdůležitější osobnosti současného knižního světa (s důrazem na klíčové osobnosti, které nereprezentují mediální, nýbrž skutečný obraz současné knižní scény), široké spektrum kvalitního vydávání, a všech činností s tím spojených.

 

Knižní trh a mezinárodní spolupráce
Knižní trh je jakýmsi přirozeným středobodem festivalu. Je samozřejmě přitažlivý pro laické návštěvníky festivalu, ale i pro všechny nakladatele. Tabookový knižní trh je jako dobré knihkupectví! Osobní nasazení a přítomnost nakladatele na festivalu je podstatná: nejde o pouhé tržiště, jde o setkání s veřejností. Důležitou součástí festivalu je také přítomnost zahraničních nakladatelství a zahraničních autorů.

Program pro veřejnost a Baedekr
Program pro veřejnost sestává z bloku, který je koncipován jako jakýsi hloubkový průzkum jednoho tématu a několika fenoménů. Součástí tohoto programu je i festivalový Baedekr, který téma a jeho vazbu na hosty festivalu rozpracovává.

Obrazová kniha a ilustrace
Každý festival má nějakou specialitu: tou Tabookovou je zaměření na autorskou ilustraci a vůbec fenomén obrazové knihy. Nedílnou a možná i jednou z nejpodstatnějších součástí Tabooku jsou vždy výstavy nejzajímavějších osobností evropské i české ilustrátorské scény s přesahy k volnému umění. Podstatná je i dlouhodobá spolupráce s nadací Miroslava Šaška, která na Tabooku každoročně uděluje tři významná ilustrátorská stipendia.

Práce s knižními profesionály
Knižní profesionálové, tedy všichni, kdo pracují ve svém profesionálním životě s knihou, ať už jsou knihovníky, učiteli, metodiky volného času nebo knihkupci, to nemají rozhodně snadné. Knižní trh je obrovský, zahlcený nepřeberným množstvím titulů, vybírat pro práci s dětmi a veřejností kvalitní tituly není samozřejmé. V rámci festivalu se mohou zúčastnit odborných seminářů zaměřených na práci s knihou, vzájemně se setkávat, sdílet své zkušenosti, a to pod vedením zkušených lektorů a za účasti současných autorů, nakladatelů i zahraničních hostů.

Program a spolupráce se školami
Nedílnou součástí festivalu je spolupráce se středními a základními školami. Součástí festivalu je dvoudenní program, který připravujeme přímo na míru jednotlivým skupinám a třídám.

 

Více informací je dostupných na internetových stránkách festivalu.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Magdaléna Platzová

    (Praha, 1972) spisovatelka a publicistka, autorka knih pro děti a divadelních her. Po maturitě v roce 1990 obdržela stipendium a odjela studovat do Velké Británie a USA, poté vystudovala filosofii na UK. Během studií byla ...
    Profil
  • Miroslav Petříček

    (1951) je český filosof. Byl výrazně ovlivněn Janem Patočkou, věnuje se mj. kontextům současného výtvarného umění a kromě vlastních studií uvádí jako překladatel do českého prostředí zejména francouzské a německé ...
    Profil
  • Petr Borkovec

    (1970), básník, prozaik, překladatel. Mezi jeho poslední básnické knihy patří Milostné básně (Fra, 2012) a Herbář k čemusi horšímu (Fra, 2018). Je autorem povídek a kratších próz Lido di Dante (Fra, 2017), Petříček ...
    Profil

Souvisí