Profil čísla
21|2022
Tvar_21_2022-1_page-0001

Jeho poezie byla zvláštně jiná. Vlasově jemná, opylovaná mnišským obcováním s Absolutnem, intelektuálně suverénní – a zároveň až dětsky bezbranná a pudová.

Milé čtenářky, milí čtenáři,

když nám do redakce před třemi lety zaslal (mně tehdy zcela neznámý) Marek Jan Vilímek své básně, okamžitě mne zaujaly. Jeho poezie byla zvláštně jiná. Vlasově jemná, opylovaná mnišským obcováním s Absolutnem, intelektuálně suverénní – a zároveň až dětsky bezbranná a pudová. Od té doby s radostí sleduji, jak jeho básnický výraz zraje jako „nepostřehnutelné vlnění, / šum pod slupkami v dužinách prostoru“, řečeno slovy jedné z jeho nových básní, které najdete na s. 6.

Nikoli bez souvislosti s výše uvedeným přinášíme také křesťansky orientovanou poezii trojlístku mladých dam: na zdejší básnické scéně již dobře známé Terezy Šustkové a jejích dvou souputnic Markéty Běhalové a Kláry Machů. Tento chór svým hlasem obohacuje lotyšská básnířka Inga Gaile, která ve své skladbě „Mariupol“ sugestivně tematizuje utrpení, jemuž bezmocně přihlížíme, a tchajwanský básník Enkaryon Ang, který byl letos účastníkem rezidenčního pobytu projektu Praha město lite­ratury, kteroužto zkušenost zúročil kromě jiného i do těchto krásných veršů:

andělé za bouře tlučou na dveře a okna
píšeš Prahu
ale ve snu ji nikdy nespatříš.

A mluvě o poezii, zapomenout nesmím ani na úmrtí hvězdného německého básníka Hanse Magnuse Enzensbergera, jehož verše vám spolu se zasvěceným nekrologem jeho tuzemského dvorního překladatele Pavla Novotného přinášíme na s. 10.

A konečně bych rád vaši pozornost nasměroval na anketu na s. 8. Těší mě, že odpovědi na otázku „Která kniha vás letos nejvíc zasáhla a proč?“ vyzdvihují nejen knihy beletristické, ale i literaturu založenou na reflektujícím myšlení. Kdybych měl na anketní otázku odpovědět já sám, váhal bych, protože skvělých knih se urodilo i letos mnoho. A některé z nich vyšly teprve před pár dny, jako třeba úchvatná sbírka Ivana Wernische Dřevěný dort (z níž jsme v minulém čísle přinesli ukázku) či nanejvýš pozoruhodný rozhovor Petra Fischera s Miroslavem Petříčkem Všichni umřete (se skvělou předmluvou Terezy Matějčkové) z produkce nakladatelství Novela bohemica. Dovolte mi, abych z ní zacitoval; Petříčkova moudrá slova půjdou proti srsti Vánoc myslím jen zdánlivě:

Jsme jedna z mála kultur, která si nenašla svůj vlastní vztah ke smrti, proto také hledá všude možně, ale všechno ve vztahu ke smrti si jen vypůjčuje. A to je problém. Proto se také pohybujeme ve vztahu k smrti v extrémech, od cynismu, přehlížejícího hromady mrtvol, po neschopnost vyrovnat se s vlastní konečností či smrtí blízkého člověka.

Milé čtenářky, milí čtenáři, chtěl bych vám poděkovat, že čtete Tvar – vážíme si toho převelice. A rád bych vám také popřál do nového roku… ale co nelacině přát v době, která je těžká a bude možná ještě těžší? Dovolím si „ukrást“ slova Markovi Janu Vilímkovi z finále našeho rozhovoru v tomto čísle, protože nic lepšího asi nevymyslím:

Přeji vám, abyste rozvíjeli své talenty a věnovali se tomu,
co cítíte uvnitř sebe jako bytostně důležité!

MO
Rozbalit Sbalit editorial Milana Ohniska

To hlavní

  • Rozhovor s Markem Janem Vilímkem

    A propasti i nebesa usilovně mlčí

    Ptá se Milan Ohnisko

    Nicméně myslím, že to byl Rozanov, kdo říkal, že člověk, který je naprosto asexuální, nemůže být skutečně zbožný a duchovní. Že jsou to dva póly – možná téhož.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 21/2022
  • Hans Magnus Enzensberger

    Fúrie mizení

    V rukou policisty,
    krejčové, archeologa
    by vydaly všanc své švy,
    svá nicotná tajemství.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 21/2022
  • Nekrolog za Hanse Magnuse Enzensbergera

    Hans Magnus Enzensberger (11. 11. 1929 – 24. 11. 2022)

    Vzpomíná Pavel Novotný

    Svou tvůrčí metodu literárního montéra a encyklopedisty Enzensberger vlastně nikdy neopustil, v částech i celku, v různých žánrech a myšlenkových odstínech vytvořil otevřené, a přitom komplexní dílo, jež Fritz Usinger v jedné ze svých enzensbergerovských studií nazval „morfologií světa“.

    Drobná publicistika – Nekrolog
    Z čísla 21/2022
  • Tereza Šustková

    Takhle jít na věčnost!

    Na jizvu obklad z jílu a bylin
    zatímco mléko poteče do snu,
    do nově stvořené tváře.
    Na tělo když steče slza v okamžiku proměňování

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 21/2022
  • 08_poezie
    Inga Gaile

    Mariupol

    ale teď k nám přišel Mariupol
    tak blízko a hledí do oken
    už nemůžeme říct
    nevěděli jsme o tom
    nevěděli jsme o tom
    co se děje v sousedství
    co se děje ve vedlejší místnosti
    co se děje s námi
    co se děje se mnou

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 21/2022
  • Anketa s Michalem Šandou, Viktorií Rybákovou, Marianem Pallou, Jakubem Řehákem, Václavem Kahudou, Patrikem Linhartem, Štěpánem Kučerou, Janem Němcem, Terezou Šustkovou, Zdeňkem Volfem, Davidem Zábranským, Ondřejem Hanusem, Klárou Krásenskou, Markem Janem Vilímkem, Josefem Kučerou, Františkem Dryjem, Radimem Kopáčem, Martinem Stöhrem, Romanem Krištofem, Václavem Maxmiliánem, Karlem Škrabalem a Miroslavem Fišmeisterem

    Všichni tý holce můžou líbat ruce. Která kniha vás letos nejvíc zasáhla a proč?

    Ptá se Milan Ohnisko

    Ten příběh pro všechny; ta věda; ta tolkienovská pasáž; ty barvy; celá ta kniha!

    Rozhovory – Anketa
    Z čísla 21/2022
  • Veronika Korjagina

    Nepřišel čas

    Stařena odložila prořídlé povlečení na stůl a odšourala se dva kroky ke dřezu. Opláchla levý ukazovák, automaticky ho zabořila do utěrky na lince a pravou rukou zároveň vypnula plyn na sporáku.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 21/2022
  • Soutoky
    Yveta Shanfeldová

    Královnina kabelka

    Pro Sofii býval život na newyorském ostrově Long Island mírný a vlídný jako projížďka na Temži. Jen postupně se ukázalo, že umí být nevlídný, nepochopitelný, bláznivý i blouznivý jako východ slunce nad mořem, noční tanec hvězd nad oceánem či mince měsíce v nebeské rokli.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 21/2022
  • Nad knihou
    Miki KashtanSvět nenásilí

    Proti násilí uvnitř i vně

    Reflektuje Magdaléna Šipka

    Jednou z celospolečenských vizí korespondujících s nenásilnou komunikací je vize nerůstu. Nerůst upozorňuje na neudržitelnost současného ekonomického systému při dodržení planetárních limitů. Už v některých z jeho definic se objevuje důraz na rovnost, udržitelnost, demokracii a kvalitu života.

    Recenze a reflexe – Recenze
    Z čísla 21/2022

Další texty

Tato sekce nemá žádné příspěvky

Pokud si myslíte že je to chyba, budeme rádi, když nám napíšete.

Chviličku.
Načítá se.