Čtení, Diskuse
Praha – Kampus Hybernská
Jitka Hanušová, Viola Somogyi, Lucie Ingrová

HYB4 Čítárna: Odcizení, identita, příroda: večer se sámskou literaturou

Skandinávský dům ve spolupráci s Čítárnou HYB4 pořádá literární večer věnovaný románu Odcizení (česky 2022, Kniha Zlín, přel. Petra Hesová) švédské autorky se sámskými kořeny Ann-Helén Laestadius. Moderátorka Jitka Hanušová si bude o knize a širším kontextu povídat s překladatelkou Petrou Hesovou a redaktorkou Violou Somogyi. Debatu doplní čtení ukázek v podání herečky Lucie Ingrové.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Jitka Hanušová

    Jitka Hanušová (1982), básnířka, překladatelka, nakladatelská redaktorka, fotografka. Vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a finštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Za „olomouckých let“ se ...
    Profil

Souvisí

  • Hanusova-foto_Lipar
    Rozhovor s Jitkou Hanušovou

    Prostředky jazyka mohou posouvat nebo i změnit to, co se děje

    Ptá se Jitka Bret Srbová

    Jitka Hanušová je básnířka, překladatelka, redaktorka a fotografka. Soustavně se věnuje překladům finské beletrie a poezie. Její práci můžete ocenit například u projektu RUNOO1. Vyzvihněme, že v roce 2021 vyšla v jejím překladu a v půvabné knižní podobě výborná básnická sbírka Zimní palác Paava Haavikka. I s Jitkou si v tomto Ravtu píšeme o létě, řemesle a světě.
    foto: Ondřej Lipár

    Rozhovory – Rozhovor
    revue Ravt 7/2022
  • Jitka Hanušová

    Finské básně

    Při příležitosti stého výročí finské nezávislosti uvádíme výběr básní z projektu RUNOO1 (čti runosto) překladatelky Jitky Hanušové. I z tohoto malého vzorku finské poezie posledního století je znát, že některá témata, jež máme s Finy spojena, jsou pro ně vskutku bytostně příznačná: příroda je všudypřítomná, počasí a jeho vrtochy nevyčerpatelným zdrojem kontemplací a to vše podtrhuje výrazná dávka existencialismu – tesknota, temnota duše, osamělost, smrt. O to víc pak doceníme záblesky humoru, sebeironie či milostného vzplanutí.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 20/2017
  • Finsko
    Rozhovor s Jitkou Hanušovou

    Naslouchám své intuici

    Ptá se Svatava Antošová

    S Jitkou Hanušovou o finské literatuře a překladech, s nimiž je nutno souznít

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 20/2017