Čtení, Koncert, Křest
Praha – Liberál
Vojtěch Němec, Josef Straka, Jiří Závodný

Vojtěch Němec: Nekropotence – death in progress

Křest a hudba.

Veselý román zvaný Nekropotence s podtitulem death in progress vydává opět nakladatelství dybbuk – vyvřelé díky!

Anotace knihy:

Román Nekropotence Vojtěcha Němce je vyprávěn ve dvou rovinách: protagonista prožívá skutečné dobrodružství v postmortalii a zároveň vzpomíná na svůj smrtelný život, ačkoliv je to proti zdejším zákonům – čerstvý umrlec se má totiž dostavit na úřad, kde mu odeberou byvší identitu, dle předpisů má zapomenout na svůj předešlý život. Tak se prolíná lineární děj eposu-grotesky s dějem magicky rozkouskovaným, maně vypravěčem rozpomínaným. Život po životě není žádný med, k tomuto dopomáhá trenér, úřední průvodce a tajný kverulant kocour bombič, jeho mutantský bratr pumič a další bizarní postavy vypůjčené z (pop)kulturních zbytků. Celému záhrobnímu zmatku vévodí záhadný byrokratický aparát, logopedické vady, genorovo mauzomuzeum a zrůdný „systém“, proti němuž se hrdinové vzbouří, uchýlíc se ke starému dobrému ultranásilí. Díky dvěma časovým rovinám, které se navzájem prolínají a komentují, je sdělení neustále komplikováno, znovu a znovu „adaptováno“ na řeč postmortalů. Nekropotence je tedy sarkastickou metaforou rozdrobeného vědomí, jemuž podléhá současný (trans)člověk, kolovratným „šášem“.

Rukopis nesoustavně a roztěkaně vznikal přes 10 let, v posledních dvou letech byl čtyřikrát (!), leč o to soustavněji přepisován, dokonce i v Maďarsku, kde se snad jednou uvaří první cizojazyčná mutace.

Večerem bude provázet ostřílený Josef Straka, o hudební složku se postará Jiří Závodný (ex-Už jsme doma).

Dramaturgie: Jan Běhounek

Antisystémové logo knihy vytvořila Marie Hladíková, leč obálka je made in dybbuk.

Knihu bude možno vydyndat od autora za směšnou cenu + nechat si ji orazítkovat Úřadem pro styk s Mortaly.

ZDE lze akci sledovat na facebooku.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Josef Straka

    (1972), básník a prozaik, organizátor literárního života. Je autor dvou básnických sbírek a… jiné časy (G Tisk, Liberec) a Proč. (edice Tvary, TVAR, Praha), které vydal v devadesátých letech, a čtyř ...
    Profil
  • Vojtěch Němec

    (1983, Cheb), prozaik, občasný literární publicista, příležitostný kritik a esejista. Časopisecký a nakladatelský redaktor. Autor sbírky povídek Mozkobouře (Pro Libris, 2005), novely Uroboros (vl. nákl., 2008), románu Opus pictum (dybbuk, ...
    Profil

Souvisí

  • leheckova_uprav
    Mladá krev
    Rozhovor s Hanou Lehečkovou

    Člověk je osamělá bublina plující vesmírem

    Ptá se Vojtěch Němec

    Když píšu, nemusím psát nutně o situacích, jež jsem sama zažila, ale musím v sobě najít pocity, které ta postava v daný moment prožívá, a z nich vycházet.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 1/2021
  • 07_zikmund
    Cena Susanny Roth
    Rozhovor s Janem Zikmundem

    Talentované překladatele registrujeme i v Číně a Japonsku

    Ptá se Vojtěch Němec

    Obecně se soutěžící dají rozdělit do dvou skupin: na bohemisty, kteří se k soutěži dostanou během studia na univerzitě, a pak na ty, kteří sice bohemistiku nikdy nestudovali, ale jsou bilingvní, například proto, že mají jednoho z rodičů z Česka.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 19/2020
  • 03_daniel_hradecky
    Emil Juliš
    Rozhovor s Danielem Hradeckým

    Epika nechť bije lyriku

    Ptá se Vojtěch Němec

    Prožívám svůj život jako nekonečný, zmáhá mě strašná únava, a to mi není ani padesát, jak se to děsně vleče.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 17/2020
  • DSC00042

    Skoro všude prázdné ulice. Někde světla, jinde jdoucí postava. Město je v tomto několikaměsíčním šeru jen tušené. Jako by nebylo, ale je. Poslední hospoda, spíše bar, který ještě svítí.

    Beletrie – Próza
    revue Ravt 16/2020