Ostravský básník Jan Nemček bude číst z dlouho očekávané debutové básnické sbírky, kterou vydalo opavské nakladatelství Perplex, komentářem doprovodí Marek Šindelka.

Autor se řadí k aktuálnímu proudu ohmatávajícímu možnosti básnické angažovanosti ve světě, aniž by se ovšem stával plakátovým kritikem sociální či jiné nespravedlnosti. Není nositelem občansky uvědomělých gest, není naivním hlasatelem revoluce: jeho osobní „angažovanost“ ve světě mizejících hodnot je v prvé řadě nutnou básnickou sebeobranou.

Chviličku.
Načítá se.
  • Jan Nemček

    (1986, Ostrava-Vítkovice), básník, učitel. Debutoval básnickou sbírkou Proluka (Perplex, 2016), za kterou byl nominovaný na Cenu Jiřího Ortena. V roce 2018 byl nominovaný na Drážďanskou cenu lyriky. Žije v Ostravě.
    Profil
  • Marek Šindelka

    (1984), spisovatel. Vystudoval kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Jako svou prvotinu publikoval sbírku Strychnin a jiné básně (Paseka, 2005), kniha byla oceněna Cenou ...
    Profil

Souvisí

  • Barbar je především ten, kdo neuznává lidství druhých, kdo jejich lidství relativizuje nebo popírá – ať už na základě barvy kůže, víry, nebo kulturních hodnot.

    Drobná publicistika – Glosa
    17. 11. 2015
  • Uprchlíci
    Rozhovor s Markem Šindelkou

    Jazyk je stroj na obrábění světa

    Ptá se Olga Stehlíková

    Všude se mě ptali: proč vy Češi jste tak hysteričtí, když tam nemáte ani nohu? Vždyť uprchlíky tu máme my!

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 17/2017