Čtení, Diskuse, Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Igor Jakovlevič Pomerancev, Boris Chersonskij, Ljudmila Chersonskaja, Džamila Stehlíková, Michael Žantovský

Amputace: Příběhy nevyhlášené války

Křest.

Básník, spisovatel, rozhlasový dramatik, publicista BBC a Rádia Svoboda Igor Pomerancev představí obrazovou knihu pěti autorů věnovanou tragédii války na východní Ukrajině.

Amputace je víceúčelová metafora pro odříznuté části těla, pro území státu i lidské vědomí. Hrdiny básnické sbírky Igora Pomeranceva Amputace je dvanáct vojáků-dobrovolníků, kteří šli bránit svou vlast a vrátili se z války bez končetin. Jak žít? Pamatovat si nebo zapomenout? Smířit se nebo bojovat? Jak říká důstojník Andrej Skorochod, ztráta nohy je navždy, ale ztráta Krymu a Donbasu není navždy.

Součástí večera bude i promítání záběrů z filmového dokumentu Igora Pomeranceva a Lýdie Starodubcevové Amputace (2017). Svou tvorbu představí také další autoři antologie Boris Chersonskij a Ljudmila Chersonskaja. Básnická sbírka spisovatele Borise Chersonského Mše za časů války (Missa in tempore belli, 2014) byla bezprostřední básnickou reakcí na šok z „amputace“ Krymu a nevyhlášené války v Donbasu.

Tématu rusko-ukrajinské války se věnuje i ukrajinská básnířka Ljudmila Chersonskaja. Český čtenář má poprvé možnost seznámit se s její tvorbou z výběru básní sbírky Přeskočit příkop (2018). Svými dojmy z cesty na východní Ukrajinu v roce 2014 přispěje i překladatelka a psychiatrička Džamila Stehlíková. Uvádí Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. Překlad do češtiny zajištěn.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Igor Jakovlevič Pomerancev

    (1948, Ukrajina), básník a novinář žijící v Praze. Dle vlastních slov rusky píšící básník v rakousko-uherském prostoru, ze kterého se kvůli svému rodišti na Bukovině nemůže vymanit. Jeho básnická tvorba ...
    Profil

Souvisí