Festival chce zejména mladé generaci Romů představit romštinu jako rovnocenného partnera majoritní češtiny a přispět k její přítomnosti ve veřejném prostoru. Akce se koná ve spolupráci s Evropským centrem romské hudby a Goethe-Institutem.

Na pondělí 28. 11 je od 15:30 připravena debata Romština jako tvůrčí jazyk, a to za účasti spisovatelky Evy Danišové, skladatele Jiřího Kormana, herce Zdeňka Godly a vzácného zahraničního hosta, přední maďarské romské aktivistky Agnesy Daróczi. Právě ona již v roce 1979 zorganizovala první výstavu výtvarného umění maďarských romských samouků. Moderuje básnířka a novinářka Renata Berkyová. Od 18:00 pak v Minoru zazní romské texty v jedinečném recitálu autorských písní Milana Migela Horvátha, jinak frontmana kapely Bengas, která pondělní program od 19:30 uzavře.

Úterní program otevře opět v 15:30 debatní panel Romština v médiích, jejž uvede televizní moderátor Richard Samko. Jeho hosty budou novinář Patrik Banga (iDnes), rozhlasová redaktora Iveta Demeterová (O Roma vakeren – Radiožurnál) a aktivista Jan Čonka. Vrcholem programu určeného dospělým bude v úterý od 19:30 vystoupení košického divadelního souboru Romathan.

„Romathan je jediný soubor na Slovensku, který hraje původní představení v romštině,“

přibližuje Ryvolová,

„Vzhledem k jeho téměř čtvrt století dlouhé tradici a značné vzdálenosti, kterou bude muset kvůli vystoupení překonat, se jedná o skutečnou perlu RomAcademy.“

Zásadní složkou Dnů živé romštiny je program určený romským dětem ze znevýhodněného sociálního prostředí. Na ně RomAcademy cílí především. 50 dětí z vyloučených lokalit v Kutné Hoře a okolí navštíví divadelní představení O smolíčkovi od 9:30 v divadle Minor a od 11:00 se zúčastní dětského programu v romštině pod vedením známého brněnského hudebníka a autora romských písňových textů a povídek Gejzy Horvátha a romisty Zbyňka Andrše.

„V rámci dílny si děti poslechnou tradiční pohádky v romštině a naučí se několik romských říkadel a písniček,“

vysvětluje doktor Andrš, vyučující romštiny a souvisejících předmětů z katedry sociálních věd Pardubické univerzity.

„Romština je na ústupu a my se tento trend snažíme zvrátit.“

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí