Čtení
Praha – DOX, Centrum současného umění
Azar Nafisiová, Patrik Ouředník, Petr Vizina

On Air

První autorské čtení ve vzducholodi nad Prahou!

Na střeše DOXu vyrostla unikátní architektonická intervence, inspirovaná elegantními tvary vzducholodí z počátku dvacátého století. 42 metrů dlouhá ocelovo-dřevěná vzducholoď Gulliver se stane novým místem pro setkávání současného umění a literatury. Během historicky první vzduchoplavby budou číst a o svých knihách hovořit autoři Patrik Ouředník (od 16 hodin) a Azar Nafisiová (od 17.30 hodin), moderuje Petr Vizina. Kapacita obou programů je omezena. Doporučujeme rezervovat se na rezervace@dox.cz (uveďte prosím, na který z programů se registrujete). Vstup je zdarma.
Vzducholoď bude během programu vytápěna, přesto doporučujeme teplejší oblečení. Partnerem zahájení programu ve vzducholodi je hlavní město Praha.

Patrik Ouředník je česky a francouzsky tvořící spisovatel a překladatel žijící ve Francii, kam v roce 1984 emigroval. Velkého zahraničního ohlasu dosáhly jeho prózy Ad acta (2006), Příhodná chvíle, 1855 (2006) a zejména Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku (2001), která byla publikována ve dvaatřiceti jazycích a stala se tak nejpřekládanější českou knihou po roce 1989. Dějinám utopií a dystopií, které jsou zároveň dějinami myšlení a společnosti, se autor věnuje v knize Utopus to byl, kdo učinil mě ostrovem (2010). Patrik Ouředník je držitelem řady českých i zahraničních ocenění, v roce 2014 se stal laureátem české Státní ceny za literaturu.

Azar Nafisiová je íránská spisovatelka žijící v USA, kde působí jako profesorka literatury a estetiky na Johns Hopkins University ve Washingtonu. Je autorkou světově úspěšné knihy Reading Lolita in Tehran: A Memoir in Books , (2003), (česky Jak jsme v Teheránu četly Lolitu , Paseka, 2011), která líčí období dvou let, než byla autorka roku 1997 přinucena Írán opustit. V této době organizovala ve svém teheránském domě týdenní debaty o zakázaných západních autorech, jichž se účastnily její bývalé studentky literatury z Teheránské univerzity. Kniha je jedinečným osobním svědectvím o nedávné minulosti i současnosti Íránu, o potřebě odporu vůči tyranii jakéhokoli druhu a především o osvobozující síle literatury. K dalším dílům patří Things I’ve Been Silent About (2008) a nejnověji The Republic of Imagination: A Case for Fiction (2014), vášnivá obhajoba role literatury v dnešním světě doprovázená ilustracemi Petra Síse. Její vystoupení bude simultánně tlumočené z angličtiny do češtiny.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Azar Nafisiová

    (1955), íránská spisovatelka žijící v USA, kde působí jako profesorka literatury a estetiky na Johns Hopkins University ve Washingtonu. Je autorkou světově úspěšné knihy Reading Lolita in Tehran: A Memoir ...
    Profil
  • Patrik Ouředník

    (1957), česky a francouzsky tvořící spisovatel a překladatel žijící ve Francii. V 70. letech se podílel na činnosti Jazzové sekce, v roce 1979 podepsal petici VONSu za propuštění politických vězňů ...
    Profil
  • Petr Vizina

    (1967), pracuje jako vedoucí kulturní redakce zpravodajství České televize, připravuje a uvádí pořad Kultura +, spolupracuje s Českým rozhlasem. Pracoval v Lidových novinách a v Hospodářských novinách; psal do Respektu, Reflexu či AD Magazínu.  
    Profil

Souvisí