Prolomená tabu: sociálně kritické filmy z NDR dostupné on-line

U příležitosti 75. výročí založení společnosti Deutsche Film AG (DEFA) získal Goethe-Institut celosvětová práva na online uvedení pěti výrazných snímků východoněmecké produkce. Jedná se o legendární, s ohledem na dobu a režim progresivní a sociálně kritické snímky. Diváci se s nimi mohou zdarma seznámit do 31. ledna prostřednictvím platformy Goethe on Demand.

„Společnost Deutsche Film AG (DEFA) vyprodukovala od svého založení do sjednocení Německa přibližně 700 hraných filmů, 2 500 dokumentárních a krátkých filmů a 950 animovaných filmů,“ komentuje Klára Arpa z Goethe-Institutu. „Vybrali jsme pět z nich, které jsou nadčasové. Jedná se o sociálně kritické snímky či filmy, které otevírají na tehdejší dobu tabuizovaná témata, například otázku politicky nekorektních hudebních kapel či homosexuality,“ dodává Arpa.

Kritika politického systému byla v NDR tabu. Témata jako nedostatek bytů, nezaměstnanost, kriminalita nebo mládež orientovaná na západní hudební scénu v socialistickém státě z oficiálního hlediska neexistovala. Právě tato témata se však mnozí tvůrci DEFA snažili ve svých hraných a dokumentárních filmech zpracovat, i když museli počítat s následky, mezi něž patřily problémy s dokončováním snímků nebo omezené možnosti jejich uvedení. Dnes jsou tyto filmy důležitými dokumenty doby a umožňují nám nahlédnout do života v bývalé NDR.

Do 31. ledna mají nejen čeští diváci možnost zdarma zhlédnout například legendární film COMING OUT. Ten se jako první a jediný celovečerní film v NDR otevřeně zabývá tématem homosexuality, když vypráví příběh mladého učitele Philippa, který se musí rozhodnout mezi životem s těhotnou partnerkou nebo láskou ke svému příteli Matthiasovi. Premiéra filmu 9. listopadu 1989 ve Východním Berlíně se setkala s tak živým zájmem, že se ten večer musely konat dvě projekce. COMING OUT by se stal senzací, kdyby ho nezastínila jiná událost: návštěvníci kina se během promítání dozvěděli, že byly právě otevřeny hraniční přechody na Západ…

Filmy lze sledovat on-line na tomto odkazu.

Zdroj: Goethe Institut

Zdroj: Goethe Institut

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí