Čtení
Praha – Goethe Institut
Max Czollek

Max Czollek v Goethe-Institutu

V pražském Goethe-Institutu se přestaví Max Czollek, německý intelektuál, básník, esejista, autor bestsellerů a vtipný glosátor. Czollek vystoupí online v pořadu Terra Litera, který představuje nové německé talenty (nejen) z literární scény, a to 12. října od 19:00.

Max Czollek (*1987) je publicista, lyrik, kurátor a autor politických esejů, které se staly bestsellery: Dezintegrujte se! (2018) a  Vyrovnání se s přítomností. Czollek v nich analyzuje, jakým způsobem v německé společnosti přetrvávají fašistické myšlenkové a mocenské struktury, a poukazuje na symbolickou roli Židů při utváření image Německa jakožto země, která se úspěšně vyrovnala s vlastní minulostí.

„Czollek patří k nejvýraznějším židovským intelektuálům současnosti a ve svých textech i uměleckých akcích rozvíjí myšlenku emancipace menšin od očekávání většinové společnosti a předestírá strategie, kterými je možné naplnit koncepty pluralitní demokracie a nastolení sociální spravedlnosti v radikálně diverzní společnosti,“ komentuje Viktorie Knotková, která bude akci pro Goethe-Institut moderovat.

Moderátorka Viktorie Knotková bude s Maxem Czollkem hovořit o jeho konceptu „odbojné poezie“ a o tom, proč musí být umění politické. Diskutovat se bude například o tom, zda je smysluplné oddělovat autora a dílo a také to, jaká změna stávajících politických konceptů a společenských způsobů chování musí nastat, abychom mohli všichni bez obav žít svou odlišnost.

Vystoupení Maxe Czollka se odehraje v rámci programové řady Terra Litera, která krátkým a svižným stylem v půlhodinovém formátu představuje současné německé autory a autorky.

On-line možno sledovat zde.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí