Čtení, Křest
Praha – Palác knih Luxor
Mariusz Szczygieł, Zbygniew Czendlik

Mariusz Szczygieł: Není

Křest.

Reportáž Mariusze Szczygieła s názvem Roztomilý a poslušný, která je obsažena i v právě vydávané knize Není (Dokořán/Máj, 2019), se objevila nejprve v novinové příloze. Druhý den tehdejší polský premiér Donald Tusk řekl, že po jejím přečtení celou noc nespal. Když za ni autor posléze přebíral Cenu Andrzeje Woyciechowského, předával mu ji tehdejší prezident Bronisław Komorowski, jenž pronesl:

Nespal nejen Tusk, ale ani já.

Snad je tím jasně naznačeno nejen postavení literární reportáže v Polsku, ale rovněž postavení Mariusze Szczygieła v polské společnosti – význam, který získal skrze psané slovo. Polský autor je ostatně dostatečně znám i českým čtenářům především díky knihám Gottland a Udělej si ráj.

V novém souboru literárních reportáží Není se autor detailně zabývá životem a dílem básnířky Violy Fischerové i jejích manželů – literátů Karla Michala a Josefa Jedličky – či historií slavné pražské Müllerovy vily.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Mariusz Szczygieł

    (1966), spisovatel a novinář, dlouholetý reportér listu Gazeta Wyborcza a spoluzakladatel polského Institutu reportáže, jehož součástí je škola psaní, knihkupectví, literární kavárna a nakladatelství Dowody na Istnie-nie, které vydává nejen ...
    Profil

Souvisí