Čtení, Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Františka Jirousová, Jana Bauerová, Richard Olehla, Aleš Palán

Ivan Martin Jirous: Mága

Křest.

Křest knihy Mága a projekt digitalizace Jirousova díla. Ústředním tématem Mágy je básník Ivan Martin Jirous. Kniha je neobvyklou kombinací deníkových zápisků Jirousovy dcery Františky Jirousové a její kamarádky Jany Bauerové. Jirousovi říkají Mága, podle jeho přezdívky Magor, a zaznamenávají události let 1997–2011 z Prostředního Vydří, z Prahy a Staré Říše.

Deníky zachycují některé momenty Jirousova života, které se jinému médiu uchovat nepodařilo, například Jirousův vztah ke zvířatům nebo jeho dojetí nad hudbou. Záznamy ukazují Jirouse z devadesátých let v jiném světle, než jak ho tehdy veřejnost často vnímala – jako opilce a provokatéra. Kniha bude uvedena za přítomnosti obou autorek.

Ve druhé části večera pak bude představen projekt Městské knihovny v Praze, která postupně vydá všechna básnická díla Ivana Martina Jirouse jako e-knihy. O plánech a výhledech bude za MK hovořit Richard Olehla. Večerem provází Aleš Palán.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Aleš Palán

    (1965 v Jihlavě), publicista, spisovatel, autor čtyř desítek knižních titulů. Za průvodce brněnským Bronxem Brnox získal spolu s Kateřinou Šedou ocenění Magnesia Litera. Za rozhovory s bratry Florianovými Být dlužen za duši a ...
    Profil

Souvisí