Křest
Praha – Čítárna Unijazz
Olga Pavlova a další

Olga Pavlova: 2 + 2 = 5 (Světy antiutopické a dystopické literatury)

V polovině září uvede Olga Pavlová v Čítárně Unijazz svou knihu 2 + 2 = 5. Světy antiutopické a dystopické literatury, knižního průvodce po zmíněných žánrech.

V době, kdy Bělorusko nařídilo vyřadit z prodeje všechna vydání Orwellova románu 1984 a v Rusku ho znovu komentuje nejvyšší diplomacie, vychází u nás knížka, která detailně mapuje antiutopické a dystopické vize v literatuře. Fráze 2 + 2 = 5 z názvu knihy, která se obecně používá k označení absurdity, zdomácněla díky Francouzské revoluci v politickém diskurzu a George Orwell ji spojil s fikčními světy antiutopické a dystopické literatury.

Knižní studie Olgy Pavlovy je teoretickým průvodcem po zmíněných žánrech. Zahrnuje historické zmapování dosavadních výzkumů, zasazení do kontextu vzniku žánrů, včetně analýzy proměny utopické literatury od Platóna po H. G. Wellse, podrobně popisuje vznik antiutopické literatury a její proměnu v dystopii. Velká část práce se zabývá specifickou sémiotickou analýzou antiutopické a dystopické literatury 20. a 21. století.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí