Čtení, Koncert, Křest
Plzeň – Zámek Nebílovy
Ivo Hucl, Marcel Bárta, Vladimír Václavek, Josef Ostřanský, Jakub Doubrava

Ivo Hucl: Návrat ke kruhu

Křest.

Kniha básnických textů Iva Hucla Návrat ke kruhu (Bezejmenná čajovna, 2020) představuje rozsáhlý výběr z tvorby básníka, kurátora a zakladatele Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích. Téměř pět set básní mapuje jeho cestu od normalizace, kdy své texty publikoval pouze v samizdatu, přes období osobního hledání, až k otevření se imaginaci, člověku a přírodě. Především tu ale jsou zastoupeny texty novější, kterými autor osobitým způsobem navazuje na východní myšlení a českému čtenáři ho zatavuje do srozumitelných básnických obrazů. Zahrnuty jsou i dosud nevydané sbírky a skladby z posledních let – Neovladatelný jazyk, Písně popela, Pocta kalu, Slepé zrcadlo a existenciální básnická koláž Broken words, kterou autor vytvořil společně s čínským básníkem a disidentem Liao I-wu.

Sbírku doprovází dvacet dva konceptuálních kresebných úvah Františka Stekera, pedagoga Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, dále tři eseje z pera japanologa a religionisty Robina Shōena Heřmana, hudebního publicisty Pavla Klusáka a literárního historika Vladimíra Novotného.
Texty doplňuje rozsáhlá fotografická příloha.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Ivo Hucl

    Narozen 29. ledna 1961 v Plzni. Básník, kurátor a nezávislý kulturní aktivista. Doma i v zahraničí realizoval řadu výtvarných výstav, festivalů a slavností, často s tematikou Dálného východu. Je držitelem několika literárních ...
    Profil

Souvisí