Diskuse
Praha – Knihovna Gender Studies
Pavel Kohout, Alena Wagnerová, Michaela Marksová Tominová

Jak jsme vnímali emancipaci

Diskuse.

Diskutující se společně zamyslí nad minulostí a budoucností ženské emancipace u nás. Debatovat budou nad proměnami mužství a ženství, které zaznamenali v celospolečenském kontextu, ve svém okolí i osobní zkušenosti napříč druhou polovinou minulého století až do současnosti.

V panelové diskusi vystoupí Pavel Kohout, prozaik, dramatik a básník, Alena Wagnerová, spisovatelka a publicistka, a Michalela Marksová-Tominová, politička a bývalá ředitelka Gender Studies.

Jaké proměny zažili během svých životů a jak je reflektují po osobní stránce – ve svých vlastních životních rolích a ve své práci? Jak se vyvíjely role žen a mužů ve společnosti a veřejném prostoru, v rodině a ve vztazích například v období socialismu nebo v 90. letech? Jaká je situace v poslední době? A jaký je vztah emancipace a feminismu – proč se české ženy snáze identifikují s vlastní emancipovaností než s ideou feminismu? Vylučují se tyto pojmy vzájemně, nebo jdou ruku v ruce?

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí

  • Namísto kulturních elit, ve svém společenském významu decimovaných normalizací, tvořili ale její vůdčí sílu ekonomové, kteří východisko, lépe řečeno „vykoupení“ z normalizačního marasmu našli v neoliberální ekonomii jako novém světovém názoru, v němž se společnost stala trhem a její řídící silou a morálkou konkurence.

    Drobná publicistika – Komentář
    Z čísla 10/2018
  • Alena Wagnerová

    Heinrich Böll

    S Bohumilem Hrabalem podnikl Böll procházku Václavským náměstím plným sovětských tanků až k budově rozhlasu a zakončili ji – jak jinak – u piva, pravděpodobně v hospodě U tygra.

    Drobná publicistika – Výročí
    Z čísla 21/2017