Čtení, Koncert
Praha – Studio Paměť
František Dryje, Jitka Bret Srbová, Schrödingerova kočka

Setkání deštníku a šicího stroje

Autorské čtení.

Již páté vydání autorských čtení nás tentokrát odveze do krajiny snů a bezbřehé imaginace. Do míst, kde je vše dovoleno, kde se bourají zdi sebekázně a kde se skutečně může setkat cokoli s čímkoli. V Paměti se tak v duchu surrealismu setká jeden z jeho čelných představitelů František Dryje a autorka mimo jeho okruh, přesto svou imaginativní tvorbou se k němu blížící – Jitka N. Srbová. K pozoruhodnému setkání zahraje Schrödingerova kočka.

Básník František Dryje je bezpochyby přední osobností českého surrealistu. Od roku 1994 působí jako šéfredaktor surrealistické revue Analogon, je dlouholetým členem Surrealistické skupiny, často působí i jako editor publikací o surrealismu, do nichž přispívá i teoretickými texty a eseji. Jeho tvorba je v rámci surrealistických měřítek ojedinělá svou neskrývanou angažovaností, neustálým potýkáním se nejen se svou vnitřní, ale i vnější realitou.

Básnířka Jitka N. Srbová, mimo jiné dlouholetá šéfredaktorka Almanachu Wagon, nepatří do úzkého okruhu surrealistů, její hluboce imaginativní vnímání aktuálního světa i vlastního nitra však na některé postupy surrealistů poukazují. Vydání její poslední sbírky Les byl jednou z nemnoha literárních událostí loňského roku.

Kapela Schrödingerova kočka platí už nějakou dobu na tuzemské alternativní scéně za jeden z nejzajímavějších zvuků. Minimalistické složení basa, bicí, saxofon, minimalistické repetitivní texty odkazující k nejlepší tradici českého undergroundu – to vše bude pomyslným deštníkem na pitevním stole obou básníků.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • František Dryje

    (1951, Praha) básník, prozaik, esejista. Od roku 1979 člen Surrealistické skupiny v Československu, od roku 1994 šéfredaktor časopisu Analogon. Autorsky a redakčně se podílel na skupinových samizdatech Otevřená hra (1979), Sféra snu ...
    Profil
  • Jitka Bret Srbová

    (1976, Praha), je básnířka, textařka, literární publicistka. Vydala básnické sbírky Někdo se loudá po psím (Dauphin, 2011), Světlo vprostřed těla (Dauphin, 2013), Les (Dauphin, 2016) a Svět: (Dauphin, 2019). Její básně ...
    Profil

Souvisí

  • Milan OhniskoSvětlo v ráně

    Námluvy nad propastí

    Reflektuje Jitka Bret Srbová

    Pokud se vám zamlouval Milan Ohnisko coby mistr zkratky a hořkého aforismu, zvykněte si, že dávkování se v nové sbírce změnilo.

    Recenze a reflexe – Recenze
    Z čísla 6/2017
  • Poezie je filosofie, která se utrhla ze řetězu
    Rozhovor s Jitkou Bret Srbovou

    Poezie je filosofie, která se utrhla ze řetězu

    Ptá se Simona Martínková-Racková

    Tohle mám ráda na filosofii – že se snaží dotknout toho, co člověka překračuje v čase a ve zkušenosti, a nějak to uchopit a zpřítomnit.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 21/2016