Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Alena Wagnerová, Tomáš Trusina

Karel Hiršl: Zůstat plamenem neohnutým

Uvedení knihy.

Dopisy Karla Hiršla určené přátelům totálně nasazeným v říši jsou výpovědí nejen osobní a historickou, ale i generační. Jeden z tehdejších dvacetiletých se v nich doslova prodírá odkazem české i světové literatury, aby po šoku z Mnichova našel novou duchovní orientaci, která by umožnila udělat svět lepším a spravedlivějším. Najde ji jako tehdy mnozí v myšlenkách socialismu, a to zároveň znamená založení odbojové organizace Předvoj.
2. května 1945 bude Karel Hiršl patřit k padesáti mladým komunistům-odbojářům popraveným v Malé pevnosti Terezín. Ti, kteří přežijí, mezi nimi i filozof Karel Kosík, budou v šedesátých letech patřit k předvoji pražského jara.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí

  • Namísto kulturních elit, ve svém společenském významu decimovaných normalizací, tvořili ale její vůdčí sílu ekonomové, kteří východisko, lépe řečeno „vykoupení“ z normalizačního marasmu našli v neoliberální ekonomii jako novém světovém názoru, v němž se společnost stala trhem a její řídící silou a morálkou konkurence.

    Drobná publicistika – Komentář
    Z čísla 10/2018
  • Alena Wagnerová

    Heinrich Böll

    S Bohumilem Hrabalem podnikl Böll procházku Václavským náměstím plným sovětských tanků až k budově rozhlasu a zakončili ji – jak jinak – u piva, pravděpodobně v hospodě U tygra.

    Drobná publicistika – Výročí
    Z čísla 21/2017