Čtení, Diskuse, Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Pavel Mücke, Jana Wohlmuth Markupová

Uvedení knihy Soukromá válka Huga Vavrečky

Jméno Huga Vavrečky (1880–1952), novináře, diplomata, ředitele firmy Baťa, ministra propagandy a dědečka bratrů Havlových, zaznívá v české historiografii spíše okrajově. O Vavrečkově činnosti válečné i poválečné, o nařčeních z kolaborace s nacisty, o celoživotním budování sítě kontaktů napříč politickými stranami i režimy i o tom, jakou roli v závěru jeho života sehráli Vavrečkovi vnuci Václav a Ivan M. Havlovi bude s autorkou debatovat Pavel Mücke z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Fakulty humanitních studií UK.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí

  • Diskuse, Křest
    Praha – Knihovna Václava Havla
    Jana Horváthová, Alena Scheinostová, Lenka Jandáková

    Olga Fečová: Den byl pro mě krátkej

    Představení knihy Olgy Fečové, ženy s nezdolnou energií, jež byla magnetizující autoritou pro celé generace Romů. Ve svých pamětech Den byl pro mě krátkej zachytila život svérázných obyvatel zmizelého světa tradičních osad, staroměstských pavlačí i dělnických kolonií v pohraničí. Pozvání do debaty přijala ředitelka Muzea romské kultury, historička a editorka Jana Horváthová a redaktorka Katolického týdeníku, literární vědkyně a kritička Alena Scheinostová. Moderuje editorka knihy Lenka Jandáková.

  • Diskuse
    Praha – Knihovna Václava Havla
    Martin Baxa, Ester Stará, Jiří Trávníček, Anna Štičková

    Kdo přečetl celou Babičku? Diskuse s ministrem kultury

    Kdo přečetl celou Babičku nebo Psohlavce? O bibliodiverzitě a knižní praxi. O tom, jak vytvořit zdravý literární biotop, se bude s ministrem kultury Martinem Baxou, autorkou dětských knih Ester Starou, odborníkem na čtenářství Jiřím Trávníčkem a manažerkou a básnířkou Annou Štičkovou hovořit v Knihovně Václava Havla.

  • Křest
    Praha – Knihovna Václava Havla
    Michael Romancov

    Křest N: Námořní slepota

    Přehlížený význam moří pro rozvoj obchodu a moci. Známý politický geograf Michael Romancov osvětluje i méně zřejmé spojitosti mezi námořními dějinami a ekonomickými souvislostmi současného světa ve své knize Námořní slepota, kterou pokřtí v Knihovně Václava Havla již 17. května.

  • Čtení, Diskuse
    Praha – Knihovna Václava Havla
    Stáňa Miková, Patrik Barga, Karolína Ryvolová, Beatrice Landovská, Alica Sigmund Héráková

    Večer romské literatury

    V pondělí 16. května se v Knihovně Václava Havla odehraje Večer romské literatury se čtenými ukázkami i následnou diskuzí.