Diskuse
Praha – Goethe Institut

Obraz versus žena na plátně

Jak jsou ženy prezentovány ve vizuální kultuře? Jaké jsou jejich obrazy ve filmu, ve výtvarném umění či ve zpravodajství? Německý Goethe-Institut a Fresh Eye, jediná česká platforma pro studium vizuální kultury, zvou ke kulatému stolu a k projekci aktuální německé komedie Miluj svého robota. Panelová diskuze i uvedení filmu jsou prvním příspěvkem nového kulturního cyklu „FEM2:2 Das Jahr de l’égalité“, v jehož rámci se Francouzský institut v Praze a Goethe-Institut věnují tématu rovnoprávnosti žen ve společnosti.

„Obraz ženy v kultuře do jisté míry vnímáme skrze hrstku hudebních, filmových a módních celebrit. Pod touto sférou primární viditelnosti však leží společenská infrastruktura, která tyto obrazy utváří – skupiny autorek a autorů, zadavatelek a zadavatelů, producentek a producentů, kritiček a kritiků. Těmi, kdo však formují ty nejmocnější reprezentace žen a ženství, jsou nakonec samotné divačky a diváci, kteří mohou předkládané obrazy přijímat, modifikovat i odmítat,“ říká Andrea Průchová Hrůzová z platformy Fresh Eye, moderátorka a spoluorganizátorka večera.

Debata Obraz versus žena na plátně pátrá po tom, jak vypadají emancipované obrazy emancipovaných žen. Jaké stereotypy již byly na malířském a filmovém plátně úspěšně překonány a které přetrvávají? O tom budou v moderované diskuzi hovořit filmová teoretička Klára Feikusová a kunsthistorička Zuzana Štefková.

Následovat bude projekce nové komedie Miluj svého robota (Ich bin dein Mensch) německé režisérky Marie Schrader. „Film se zabývá futuristickou otázkou vztahu člověka a robota. Vypráví intimní příběh dvou nevyrovnaných postav. Fantastická herečka Maren Eggert v roli archeoložky Almy filozofuje o lásce, intimitě a o tom, co znamená být člověkem,” říká Luisa Rath, programová ředitelka Goethe-Institutu v Praze.

Diskuzně-filmový večer v pražském kině Edison je první aktivitou nového kulturního cyklu FEM2:2 Das Jahr de l’égalité. Jde o francouzsko-německo-českou iniciativu věnovanou tématu rovného postavení žen ve společnosti.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí