Vyhlášení
Praha – Knihovna Václava Havla

Vyhlášení nominací Magnesia Litera 2020

19. ročník.

S několika menšími novinkami a dalším rekordem v počtu zaslaných knih vstoupily ceny Magnesia Litera do svého devatenáctého ročníku. Hlavní novinka se týká práce porot. Zatímco v minulých letech se koncentrovala do období od konce ledna do začátku dubna, v letošním ročníku jsme oslovili nakladatele již koncem léta a vyžádali si zaslání knih z jejich dosavadní produkce. Porotci se tak poprvé potkali již v září a měli více času na přečtení knih, které vyšly do té doby. Hlavní část přihlášek však dorazila během ledna a jedná se o nový rekord v historii cen – celkem 488 přihlášených knih. Zpřesnění doznal název jedné z kategorií: DILIA Litera pro objev roku se nově jmenuje DILIA Litera za debut roku.

O hlavní ceně Magnesia Litera – Kniha roku a také o nadžánrové kategorii DILIA Litera za debut roku bude tradičně rozhodovat třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří lidé všech profesí knižní branže: knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i samotní autoři, samozřejmě s vyloučením těch, u nichž by mohl nastat střet zájmů. O nominacích a vítězích jednotlivých kategorií rozhodují odborné pětičlenné poroty. Porotci kategorie Magnesia Blog roku jsou spisovatelka Anna Bolavá, básník Petr Borkovec a publicista Ondřej Nezbeda.

Slavnostní ceremoniál budou opět společně moderovat Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Večer bude v úterý 7. dubna od 20.20 vysílat přímým přenosem kanál ČT Art a cenám Magnesia Litera bude zasvěcen i předchozí zpravodajský pořad Události v kultuře. Ještě předtím program ČT1 odvysílá animované trailery všech nominovaných knih v devíti „minipořadech“ denně od 29. března do 6. dubna vždy v cca 20.00 hodin. Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných, zdarma přístupných autorských čteních, která budou probíhat v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1). Letošní ročník byl obeslán 488 přihláškami ze 124 nakladatelství či jiných subjektů (univerzity, obce, muzea či soukromé osoby), což je o 76 více, než kolik bylo přihlášeno v loňském ročníku; a nový rekord soutěže. Nejpočetněji je obeslána Litera za prózu se 95 tituly, k největšímu nárůstu došlo u kategorie Litera za knihu pro děti a mládež (o 28 více oproti loňsku. Porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškami postrádají – jak také již někteří učinili.

Titulárním partnerem cen je již od prvního ročníku společnost Mattoni 1873 (dříve pod názvem Karlovarské minerální vody) se značkou minerální vody Magnesia, která mimo jiné odmění autora Knihy roku částkou 200 000 Kč. Partnerem Ceny čtenářů je opět největší české internetové knihkupectví Kosmas. Společnost odmění 500 vylosovaných čtenářů poukazem v hodnotě 200 Kč na libovolně vybrané knihy v internetovém knihkupectví kosmas.cz nebo v kamenných prodejnách Kosmas. K dispozici bude 30.000 pohlednic v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách. Aby byl jejich hlas platný, musejí čtenáři uvést knihu, která poprvé vyšla v roce 2019 a tou knihou musí být původní česká beletrie – tedy próza, poezie, publicistika nebo kniha pro děti. Hlasovat lze i elektronicky prostřednictvím internetových stránek www.magnesia-litera.cz a www.kosmas.cz a to až do 2. dubna.

Finanční prémii získají také vítězové dvou dílčích kategorií, které mají své patrony. Básník, který zvítězí v kategorii Moleskine Litera za poezii sponzorované distributorem stylových zápisníků, získá prémii 30 000 Kč, stejně jako je tomu již několik let v kategorii DILIA Litera za debut roku, kde tutéž prémii začínajícím tvůrcům věnuje divadelní a literární agentura DILIA. Vítěz nestatutární kategorie Magnesia blog roku získá od společnosti Mattoni 1873 celkem 50 000 Kč na vydání blogů knižně. Pro vítěze dalších kategorií připravily spolupracující instituce opět tvůrčí pobyty: Česká centra odmění vítěze Litery za prózu stipendijním pobytem v některém ze svých center v zahraničí, České literární centrum vyšle vítězného autora knihy pro děti i s ilustrátorem na stipendijní pobyt do bývalého kláštera v Broumově.

Mediálními partnery jsou vedle České televize časopis Respekt a deník Lidové noviny, on-line deník Aktuálně.cz, dále kulturní a literární časopisy A2, Host, iLiteratura a Tvar.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí