Diskuse, Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Martin Puchner, Jan M. Heller

Martin Puchner: Svět ve slovech

Uvedení knihy a diskuse.

Literární historik, filozof a jeden z předních profesorů anglické literatury na Harvardu a Berkeley Martin Puchner v titulu Svět ve slovech ukazuje, že knihy, eposy a manifesty nejsou pouze texty vycházející z uměleckých a intelektuálních tradic, ale lze je vnímat jako aktéry dějin. Jazyk, slova a literatura proto v jeho literárních dějinách dokážou dobývat území, formovat národy a definovat kulturu stejnou měrou jako vojevůdci, vynálezci a revolucionáři. Diskusi s autorem moderuje literární kritik Jan M. Heller. Večer se uskuteční v angličtině, tlumočení do češtiny zajištěno.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Jan M. Heller

    (1977, Hradec Králové), vystudoval bohemistiku a komparatistiku na FF UK a evangelickou teologii na ETF UK, postgraduálně antropologii na FHS UK. Působí jako editor na iLiteratura.cz a ředitel Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze. ...
    Profil

Souvisí

  • Heller
    Tvárnice
    Rozhovor s Janem M. Hellerem

    Propůjčením ocenění nic nekončí, naopak začíná

    Ptá se Olga Stehlíková

    Vždycky mě zajímalo, jak v textech fungují motivy – jak se z nich rodí složité významy různých řádů, jak to, že jsou čitelné pro některého čtenáře, zatímco pro jiného vůbec, zda jsou jakožto jazykové jevy nějak limitované, nebo mohou nabývat katarzních, či dokonce zjevitelských funkcí.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 2/2019
  • David Zábranský

    Evropa bez příkras?

    Reflektuje Jan M. Heller

    Abychom tedy s knihou zúčtovali férově: je to román o určitém životním postoji, který prostupuje současnou západní civilizaci a jejž lze snad popsat jako neschopnost vytrhnout se z blahobytu k upřímně míněné akci, za kterou by byl člověk schopen ručit.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 5/2018