Přednáška, Promítání
Praha – Ústřední knihovna
Roman Telerovský, František Dryje

Zrcadlo a dvojník

Přednášky a filmy.

Další z večerů časopisu Analogon při představení nového čísla.

Během večera vystoupí Roman Telerovský s přednáškou na téma Fenomén dvojníka z hlediska psychoanalýzy. Zaměří se na konfrontaci aspektů snové, filmové a literární reality. Své slovo doplní ukázkami z filmů Twin Peaks 2017, Kachní polévka od bratrů Marxových, ukázek z tvorby Charlieho Chaplina a dalších.


Druhý host, šéfredaktor a přední člen současné Skupiny česko-slovenských surrealistů František Dryje, přečte a okomentuje ukázky z románu Hannse Heinze Ewerse Pražský student. Přednášku doplní ukázkami z filmu Der Student von Prag z roku 1913 (Pražský student, rež. Stellan Rye a Paul Wegener), který je považován za jeden z prvních počinů německého filmového expresionismu a někdy označován také jako první filmový horror. K vidění budou také ukázky ze stejnojmenného remaku filmu v režii Henrika Galeena.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • František Dryje

    (1951, Praha) básník, prozaik, esejista. Od roku 1979 člen Surrealistické skupiny v Československu, od roku 1994 šéfredaktor časopisu Analogon. Autorsky a redakčně se podílel na skupinových samizdatech Otevřená hra (1979), Sféra snu ...
    Profil

Souvisí