Festival
Sobotka – Městské kulturní středisko Sobotka

65. Šrámkova Sobotka: Od folkloru k folkloru

“64. ročník zmizel v propadlišti dějin, ať žije půlkulatý 65. ročník! Začátek července se po malé odmlce opět ponese ve znamení českého jazyka, řeči a literatury. Tentokrát budeme v Sobotce zakopávat o malované truhly, mnout si krvavá kolena, výskat lidové nápěvy, děsit se strašidelnými historkami, těšit lidovou moudrostí nebo uculovat nad internetovými memy. Zkrátka a dobře – celý týden se poženeme od folkloru k folkloru,” píší pořadatelé k nadcházejícímu ročníku Šrámkovy sobotky.

Dále pořadatelé k festivalu uvádí:

“Téma zasadí do obecnějšího rámce svou přednáškou etnolog a folklorista Petr Janeček, s výkladem (nejen!) o problematice tzv. folklorismu naváže etnoložka Martina Pavlicová a ke slovu se dostanou třeba také jazykovědkyně Anna Christou a Lucie Šťastná, které se budou v kontextech moderní etnolingvistiky zamýšlet nad koňmi, ženami a flintami.

Dramaturgii autorských čtení zajistí básník a publicista Petr Borkovec, budeme také pokračovat v úspěšné linii scénických čtení. Tentokrát jsme se inspirovali právě folklorem a navázali linii na čtvero ročních období, slíbit můžeme třeba podzim ve světové poezii nebo léto, za něž by se ani Šrámek nestyděl! O literární interpretaci inscenovaných textů povede seminář Libor Vacek. Vedle toho vás čeká jako vždy mnoho besed, koncertů, divadelních představení, výstav a filmů – jen namátkou jmenujme Akolektiv Helmut s inscenací S čaganem lamag nohy, nezávislý hudební film Naše zvony pěkně znějí nebo dívčí pěvecký sbor Lada.
Počítáme samozřejmě také s celotýdenními dílnami. Po letech navracíme do nabídky recitační dílny, jimiž býval festival proslulý. Chystáme dílnu tvůrčího psaní, performativní slam poetry nebo dílnu storytellingu. Dětské dílny letos okořeníme například dílnou tvůrčího psaní se spisovatelkou a scénáristkou Klárou Smolíkovou.”
Program celého festivalu:
Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí