Divadlo, Performance
Praha – Divadlo X10
a další

Y: WE ARE NOT ALONE

Ve středu 17. února 2021 odvysílá Divadlo X10 třetí a poslední část události Y: WE ARE NOT ALONE, která formátem SLOW TV akcentuje nutnost zpomalení a hledání sounáležitosti.

Pomalé umění jako odpověď na sdílený smutek, osamělost a zranitelnost

“Hledáme způsob, jak být spolu. Formát pomalé televize, v němž se každou hodinu, od východu do západu slunce, střídá program, strukturuje jeden únorový pracovní den. Někdy se všichni cítíme osamělí, smutní, zranitelní. Bez denního režimu, bez budoucnosti, bez volného času. Sledujme společně potřetí slow TV stream, zakřičme si (ať už v duchu, nebo nahlas) ‘𝒲𝑒 𝒜𝓇𝑒 𝒩𝑜𝓉 𝒜𝓁𝑜𝓃𝑒!’ a sdílejme svůj čas s časem umělců a umělkyň, jen tak, na pozadí našich každodenních aktivit. Bez požadavku na plnou pozornost. Bez pocitů viny, že nám něco uniká.”

Y events je rozšířením dramaturgie Divadla X10 o sérii kurátorovaných večerů zaměřujících se na současné performativní umění, na propojení lokální a mezinárodní scény, prolínání žánrů a hledání nových narativů, organizačních struktur a tematických rámců. Y events vytvářejí sdílený časoprostor, který hledá styčné body mezi teorií, současnou performancí a imerzivní instalací, jehož rovnoprávnými členy jsou umělci, teoretici stejně tak jako každý (ne)přítomný návštěvník.

Svou práci tak představí například divadelní režisérka Ewa Zembok, umělkyně a aktivistka nominována na Cenu Jindřicha Chalupeckého 2020 Alma Lily Rayner, umělecký kolektiv D’epog. Vedle etablovaných umělců a umělkyň představí svou novou tvorbu též Klára Ondračková a Tereza Chudáčková, jejichž práce byla oceněna na festivalu Ji.hlava nebo běloruská divadelní tvůrkyně Maria Komarova. 

Online událost je možné sledovat na tomto odkazu.

 

 

PARTICIPUJÍCÍ UMĚLCI A UMĚLKYNĚ

Alma Lily Rayner
D’epog
Ewa Zembok
Jan Matýsek
Janis Povilaitis
Karolína Srpková
Klárka Ondračková & Tereza Chudáčková & Laura Prieložná
Maria Komarova
Martin Dlabaja
Ogutu Muraya

 

KURÁTOŘI

Anna Chrtková
Petr Dlouhý

 

GRAFIKA

Al Yakubouskaya

 

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.