Čtení
Praha – Liberál
Oskar Georg Siebert, Monika Bartošová

Oskar Georg Siebert: Jak se Bruno stal špiónem

Autorské čtení.

Oskar Georg Siebert, respektovaný amatérský filmař, autor autobiografického románu Einmal ein Fremder, immer ein Fremder a jeho českého překladu Jednou cizincem, provždy cizincem, se narodil v roce 1942 v Berlíně.

Od roku 1944 až do svého vysídleni v červenci 1976 žil s matkou a sourozenci v Československu. Jeho autobiografický román popisuje těžký úděl dítěte německého původu, chlapce bez otce, který postupně dospívá v aktivního cílevědomého muže usilujícího o návrat do svého rodiště, aby si zde vybudoval nový život.

Pestrý, místy dobrodružný a politicky angažovaný život zvláště po srpnu 1968 učinil z Oskara Georga Sieberta protivníka totalitního režimu, „disidenta a nepřítele socialismu“. V červenci 1976 se za podpory Organizace pro lidská práva OSN natrvalo vystěhoval do Západního Německa.

Jeho kniha Jak se Bruno stal špiónem je věnována obětem zločinů komunismu, takzvaných Benešových dekretů, tisícům bezejmenných Čechů a Němců, kteří se zúčastnili odboje proti komunismu v Československu, hrdinům odporu proti okupaci v srpnu 1968, proti totalitnímu režimu i všem lidem, kterým do života zasáhla chapadla československé Státní bezpečnosti.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí