Vyhlášení
Olomouc – Filozofická fakulta UP
Andrzej Rzepliński, Pavel Rychetský, Tomasz Dostatni, Patrik Eichler

Pelikán 2018

Udělení ceny.

V pořadí již 15. Cenu Pelikán za práci pro politickou kulturu a občanský dialog, kterou každoročně uděluje časopis Listy, obdrží ve středu 12. prosince 2018 v 17 hodin bývalý předseda polského ústavního soudu, právník a vysokoškolský pedagog Andrzej Rzepliński. Cena bude slavnostně předána v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (Křížkovského 12). Cenu předá předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský.

Andrzej Rzepliński (1949) cenu obdrží za úsilí o zachování právního státu a demokracie v Polsku. Soudcem polského ústavního soudu byl zvolen v roce 2007, od roku 2010 byl jeho předsedou. V roce 2015 v krizi kolem ústavního soudu hájil nezávislost instituce tváří v tvář pokusu vlády o její mocenské převzetí. Andrzej Rzepliński byl předsedou ústavního soudu do prosince 2016, kdy plánovaně odešel do důchodu.

Profesor Rzepliński je držitelem řady ocenění, mj. medaile Pro Ecclesia et Pontifice, kterou převzal v roce 2015 z rukou papeže Františka za zásluhy o římskokatolickou církev a právní systém v Polsku.

V tomto roce vyšel v Polsku pod titulem Soudce horšího druhu knižní rozhovor Jana Osieckého s A. Rzeplińskim.

Zároveň s předáním Ceny Pelikán proběhne debata na téma: Můžeme věřit právu, když nechceme věřit institucím?

V debatě, kterou moderuje Patrik Eichler, vystoupí kromě laureáta mj. polský překladatel a publicista, katolický kněz Tomasz Dostatni. Vede nadaci Přes hranice, která se věnuje ekumenickému dialogu mezi náboženstvími a kultivaci dialogu v polské společnosti. Je také autorem knižních rozhovorů s T. Halíkem a D. Dukou.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.