Vyhlášení
Mikulčice – Slovanské hradiště
Olga Jeřábková, Romana Macháčková, Libor Kalina, Richard Skolek, Tomáš Jeřábek

Skrytá paměť Moravy

Vyhlášení výsledků literární soutěže.

Letošní téma „Století to letí“ oslovilo na 110 mladých autorů mezi 12 a 19 lety, v mladší kategorii pisatelů do 15 let věku porotci přečetli 80 soutěžních prací, středoškoláci zaslali k hodnocení 30 příspěvků. Do celostátní soutěže se zapojili žáci a studenti z osmi krajů České republiky. Tradičně pochází nejvíce textů z Jihomoravského kraje, poté z kraje Moravskoslezského, Olomouckého, Vysočiny, Zlínského a Pardubického kraje.

Soutěžní texty posuzovala odborná porota v čele s Olgou Jeřábkovou, novinářkou, pedagožkou a redaktorkou Českého rozhlasu. Jejími členy dále byli spisovatel Richard Skolek, historik a pedagog Tomáš Jeřábek, vedoucí oddělení PR Moravské zemské knihovny a organizátorka literárního cyklu Oči Brna Romana Macháčková spolu s novinářem a vedoucím Památníku písemnictví na Moravě Liborem Kalinou.

Literární soutěž Skrytá paměť Moravy opět inspirovala autory k pohledům do minulosti, k rodinným příběhům, ale také ke hledání a pojmenování životních hodnot a jistot. O letošním tématu se hojně diskutovalo také na literárních seminářích s názvem Krocení literární múzy, s nimiž organizátoři soutěže z Památníku písemnictví na Moravě oslovili celkem 1 115 zájemců o tvůrčí psaní ve třech desítkách moravských měst.

Společné setkání autorů a jejich rodičů i pedagogů s porotci a organizátory soutěže nabídne zajímavý prostor pro výměnu zkušeností i vzájemné poznávání. Před dekorováním vítězů zazní úryvky oceněných textů v přednesu autorů. Očekávané bude rovněž veřejné hodnocení vítězných děl z úst porotců. Program doplní živé hudební vystoupení, pro účastníky setkání v nových prostorách národní kulturní památky bude připraveno také malé pohoštění.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.