Čtení, Diskuse
Olomouc – Čajovna Kratochvíle
Alexandr Flek

Parabible

Autorské čtení a diskuse.

Kniha o tom, jak by mohl vypadat Ježíšův příběh, kdyby se odehrál dnes. Parabible je v podstatě tisková zpráva o našem prezidentovi Ježíši z Nošovic je aktuální, místy až provokativní biblickou parafrází. Dávný příběh o Ježíši Nazaretském zasazuje do kulis současného Česka (místo Betléma Beroun, místo pastýřů popeláři, místo farizejů faráři), především ale staví dnešního čtenáře před nově obnažené pointy dávných evangelijních příběhů a výroků.

Jak v předmluvě knihy uvádí profesor Martin C. Putna, v Parabibli jde o rozlousknutí jádra biblických textů z tvrdé slupky jejich dobového kontextu a jejich nové „obalení“ do současné literární formy.

Autor Parabible Alexandr Flek je v literárním prostoru známý jako překladatel Bible 21, bestselleru roku 2009. Tentokrát ale zaujímá k biblickému textu zcela odlišný přístup. Namísto snahy o maximální přesnost překladu volí aktualizované převyprávění. Nesází na doslovnost, o to přiléhavěji ale odráží původní záměr biblického textu: vyprovokovat čtenáře k reakci, vzbudit otázky, překvapit, konfrontovat, rozesmát nebo rozčílit. Parabible čtenáře aktivizuje, aby nevnímal evangelium jako uzavřený příběh nebo historickou informaci, ale jako text, ke kterému je třeba zaujmout postoj, a tak se vlastně stát jeho součástí.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí