Diskuse
Praha – Knihovna Václava Havla
Ondřej Klimeš, Filip Jirouš, Martin Hála, Kateřina Procházková

Převýchovné tábory a digitální diktatura 21. století

Debata.

Zřizování „politických převýchovných táborů“, v nichž je podle některých odhadů zadržováno až více než jeden milion Ujgurů a dalších muslimů v Číně, tedy přibližně 10 % celkové populace domácích etnik, je více než alarmující. Lidé často mizí beze stopy přes noc, v detencích jsou drženi bez možnosti komunikace a není jasné, zda se někdy vrátí. Čím dál striktnějším omezením je podroben i náboženský a kulturní život Ujgurů a dalších muslimských etnik, což má zničující dopad na jejich identitu.

Čeští a slovenští akademici proto iniciovali otevřenou výzvu vládám České republiky, Slovenska a ČLR za uzavření převýchovných táborů pro Ujgury a další menšiny a za dodržování mezinárodně uznávaných lidských práv v Číně. K výzvě se můžete podpisem připojit i Vy. Po uzavření sběru podpisů na konci ledna 2019 bude výzva doručena adresátům. Její plné znění a další informace najdete ZDE.

O tématu pohovoří Ondřej Klimeš, sinolog a ujgurista z Orientálního ústavu AV ČR a iniciátor výzvy, Filip Jirouš, sinolog věnující se tématu v rámci projektu Sinopsis, a Martin Hála, ředitel projektu Sinopsis a iniciátor výzvy. Moderuje Kateřina Procházková.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí