Čtení, Koncert
Olomouc – Kratochvíle
Radovan Jursa, Eva Týfová

XXVII. Tiché úterý (tentokrát ve čtvrtek): Radovan Jursa a Eva Týfová

Hosty XXVII. Tichého úterý na Kratochvíli budou básník Radovan Jursa a violoncellistka Eva Týfová.

RADOVAN JURSA (1970), básník a kardiochirurg, v Kratochvíli uvede svou v pořadí třetí básnickou sbírku Mezzovoce (Dauphin, 2019).
Sbírka představuje promyšleně komponovaný cyklus básní, ve kterém pozoruhodné texty litanického charakteru střídají neméně zdařilé drobnější básnické úvahy a reflexe. Charakteristické pro obě polohy Jursova tvůrčího naturelu jsou nápadité intenzifikace tematických východisek básní formou motivické gradace či postupnými významovými proměnami symbolických detailů stejně jako precizní jazyková forma využívající přirozených rytmických kvalit jazyka a lidské řeči. Konkrétní prvky a skutečnosti, často inspirované lékařským prostředím, se pak tvořivou mocí básnické imaginace proměňují v sugestivní existenciální podobenství zásadních lidských prožitků a stavů.
EVA TÝFOVÁ – violoncellistka, flétnistka, kytaristka a příležitostná hráčka na nástroje, které jsou po ruce. Pochází z města Trenčín, země blízké a temperamentní. Na příčnou flétnu improvizovala už od svých mladých let jako žačka ZUŠ, účastnila se improvizačních kurzů s Jiřím Stivínem a působila v různých kapelách. V kytaře se specializuje na klasickou tvorbu, kterou i vyučuje, studovala ji jako vedlejší nástroj na konzervatoři v Olomouci. Hlavní náplní studia i srdce jí je však violoncello, s kterýmž působila v několika orchestrech, kvartetech a jiných neklasických uskupeních.
Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Radovan Jursa

    Narodil se ve Frýdku-Místku, vyrostl na Valašsku, vystudoval v Olomouci. Pracuje v Ostravě. V práci se věnuje kardiochirurgii a transplantační chirurgii, doma sochařství a literatuře. Vydal básnické sbírky Pianissimo, Mezi ...
    Profil

Souvisí