Výstava
Praha – Goethe Institut

První výstava věnovaná kabaretistce, válečné reportérce a politické komentátorce Erice Mann

Goethe-Institut přiváží do České republiky první výstavu, která se věnuje výhradně životu a dílu Eriky Mann (1905–1969), nejstarší dcery Thomase a Katii Mannových. Pozornost je zaměřena především na angažovanost Eriky Mann ve prospěch svobody a demokracie. Vernisáž výstavy se uskuteční online 15. dubna.

„Erika Mann byla před sto lety ztělesněním nového typu ženy. Psala fejetony, milovala divadelní skandály, procestovala Evropu, žila si jako dcera slavné rodiny,“ komentuje Luisa Rath z Goethe-Institutu: „Nástup národního socialismu v Německu jí otevřel oči. Od té doby zasvětila svůj život politické osvětě a nezalekla se žádných konfliktů,“ dodává Rath.

Výstava v Goethe-Institutu představí dopisy, rukopisy, fotografie, filmové záběry a originální zvukové záznamy ženy, která byla až do konce svého života bojovnicí, ženy, jež je reprezentativní postavou dějin 20. století s vysoce aktuálním poselstvím pro současnost. Připomenuta bude např. činnost Eriky Mann v mnichovském kabaretu Pfeffermühle, kde kabaretní formou bojovala proti nástupu Adolfa Hitlera k moci. S těmito vystoupeními slavila velké úspěchy i v meziválečném Československu.

Výstava se věnuje i další kariéře, kterou Erika Mannová zahájila po emigraci do Spojených států. Tam působila jako politická komentátorka, autorka knih a válečná reportérka, pro American Press například pracovala jako zpravodajka z Norimberských procesů.

Vernisáž výstavy se uskuteční digitálně 15. dubna, hostem bude hlavní kurátorka Prof. Dr. Irmela von der Lühe. Goethe-Institut věří, že návštěvníci se do jeho prostor na Masarykově nábřeží 32 budou v nejbližších týdnech a měsících vrátit a výstavu, k níž je připravován i bohatý doprovodný program, si prohlédnou i ve fyzické podobě.

Výstava se koná pod záštitou Prof. Dr. Frida Manna. Výstavní koncept mnichovského literárního archivu Monacensia im Hildebrandhaus adaptoval Goethe-Institut do češtiny. Partnery výstavy jsou Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV Univerzity Karlovy, Spolek Adalberta Stiftera a Česko-německý fond budoucnosti.

Akce proběhne online na tomto odkazu.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.

Souvisí