Profil čísla
3|2020
Tvar_3_2020_archiv-1_page-0001

Vždy, když Emmu potkám, mám takový dojem, že vidím feministickou podobu agenta 007 kombinovanou s ruskou šlechtičnou, která vyrostla v exilu.

Milí čtenáři Tvaru,

třetí číslo patří tak trochu autorkám. Otevírá je rozhovor s Emmou Kausc, pozoruhodnou mladou dámou, jejíž autorský výraz zahrnuje poezii i prózu (tu druhou více oblibuje, ta první ji proslavila). Vždy, když Emmu potkám, mám takový dojem, že vidím feministickou podobu agenta 007 kombinovanou s ruskou šlechtičnou, která vyrostla v exilu. Tahle jiskřivost má v sobě jistě špetku hravé ironie, když se ale dáme do řeči, nakonec mě na Emmě nejvíc fascinuje její ryzí vážnost, které se letmo dotýká i v našem rozhovoru. Kdysi jsem do Tvaru napsal jakousi obhajobu vážnosti proti ironickým grimasám v životě i v literatuře, a tak mě těší, že můj tehdejší postoj nepatří do starého železa, neboť jej lze nalézt i u této výrazné autorky nejmladší generace. Emma sama se za představitelku či mluvčí své generace nepovažuje, což lze vzhledem k jejímu komplikovanému tvůrčímu naturelu chápat. Na druhé straně osobně mám některé rysy příslušníků mladších generací (ať už jde o mileniály, nebo o generaci Z) rád: líbí se mi jejich etická citlivost, smysl pro solidaritu, ekologická senzibilita i otevřený feminismus. Že někteří z nich mají až přílišnou potřebu definovat sebe i svět? Tak ať! To jsou jen kosmetické vady… Jejich opravdovost je mi mnohem bližší než kultura výsměchu a sebezahleděnosti, s níž se občas (a možná častěji než občas) setkávám u některých svých generačních souputníků i ještě starších. Jak mě irituje všechna ta touha někoho ztrapňovat, ta studená sebezahleděnost do vlastních malých nafoukaných já! To je mému whitmanovskému naturelu zcela cizí. Radši být trapný a milovat svět!

Vedle textů Emmy Kausc naleznete v čísle i poezii několika skvělých básnířek, jmenovitě Marie Šťastné, Terezy Riedlbauchové, Ingrid Artezz a Anny Beaty Háblové. Velmi šťastná vlna přivála jejich texty do čísla vycházejícího právě ve dnech, kdy si připomínáme výročí narození jedné z největších českých spisovatelek vůbec: před dvěma sty roky přišla na Boží svět Božena Němcová, autorka mimořádného díla i bytost těžce životem zkoušená. Němcovou miluju už dlouho, především některé její hrdinky, magickou a transgresivní Viktorku i tak trochu transsexuální Karličku a samozřejmě divoce chytrou Báru; také některá pastelově básnická místa jejích próz i pár nádherných dopisů. Škoda že snaha interpretovat její dílo v kontextu feminismu dosud neopustila akademickou půdu a že v posledních letech se vžil Bělohradského povrchní soud o „národní idylce“. Filosof Mojmír Hrbek říkával, že Němcovou je možno pochopit až po čtyřicítce. Možná je to pravda – a možná má pravdu Emma Kausc, že klasiky je třeba číst už od raného věku… Němcová rozhodně není fosilií z povinné četby.

Přeji vám živé čtení.

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • Developed using darktable 3.0.0
    Rozhovor s Emmou Kauscem

    Jsem ráda vážná…

    Ptá se Adam Borzič

    Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že pro mnoho queer intelektuálů někdy Susan Sontagová představovala takový orientační bod, je pro velké množství lidí prvním odrazovým můstkem.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 3/2020
  • Hablova
    Anna Beata Háblová

    Slam…

    Co bys doma dělal s rodinou,
    když můžeš mezi regály spočinout?
    K čemu by ti byly doma peníze,
    když je můžeš utratit v americké franšíze?
    A k čemu by ti byla tvoje duše,
    kdybys neměl apky na její retuše?

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 3/2020
  • orchid-odontoglossum-uro-skinnerii-biodiversity-heritage-library

    O desítky let později na této „neživé“ planetě začal hořet celý kontinent. A uši nejdokonalejší bytosti, vrcholu evoluce, pořád neslyší.

    Drobná publicistika – Sloupek
    Z čísla 3/2020
  • Svobodu neposkytuje absolutní jistota garantovaná závaznou věroukou ani alternativní jistota momentálních bludařů a budoucích pravověrných, ba ani jistota vědy, která se v novověku dopracovala vlády nad společností.

    Esejistika – Esej
    Z čísla 3/2020
  • To je ale otázka
    Tereza Matějčková

    Hledání nenáviděného hrdiny

    V moderně člověk netvoří jen sám sebe, podoben bohu vytváří svůj svět – ne svět koní, lesů a vycházejícího slunce, ale institucí, smluv, ministerstev, trhů, rozvodů. Jinými slovy: člověk tvoří moderní společnost.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 3/2020

Další texty

Chviličku.
Načítá se.