Profil čísla
15|2021
Tvar15_2021-1_page-0001

Jenže jak výstižně Kultánová říká, tvůrčí nezdary nás můžou něčemu naučit – v případě psaní třeba znovu číst vlastní texty. A díky tomu pak začít psát nově a jinak.

Milé čtenářstvo Tvaru,

zpovídanou osobností patnáctky je jedna z nejvýraznějších mladších českých prozaiček, Zuzana Kultánová. Za svůj debutový román Augustin Zimmermann obdržela v roce 2017 Cenu Jiřího Ortena a v současnosti chystá k vydání další román Zpíváš, jako bys plakala, z níž naleznete na s. 7 krátkou ukázku. A na stránkách Tvaru můžete poměrně často číst recenze, které pro nás píše, z čehož máme nemalou radost. Je mi ohromně sympatické, že jedním z tematických okruhů tohoto poctivého a otevřeného rozhovoru jsou i tvůrčí nezdary. Sám jsem rok psal sbírku básní, kterou jsem se rozhodl nikdy nedopsat, protože se mi ty básně přestaly zamlouvat. V naší společnosti posedlé úspěchem a výsledkem se selhání a nezdarů až nezdravě bojíme. Možná to souvisí s celkovým strachem ze všeho zranitelného a křehkého, možná se v tomhle strachu ukrývá starý dobrý strach ze smrti, která v naší materialistické kultuře nese vždy stigma prohry. Jenže jak výstižně Kultánová říká, tvůrčí nezdary nás můžou něčemu naučit – v případě psaní třeba znovu číst vlastní texty. A díky tomu pak začít psát nově a jinak. Nietzsche jednou poznamenal, že za každým dobrým autorem a jeho dílem jsou stohy napsaných textů, které se příliš nepovedly a skončily po zásluze v kamnech. Ale z jejich popela vyšlehly pak texty silné a svítící do dáli.

Když už jsme u zajímavých autorek, vřele vaší pozornosti tentokrát doporučuji rubriku Právě vychází, kde naleznete ukázku z románu slovenské prozaičky Aleny Sabuchové Šeptuchy, který v roce 2020 získal nejprestižnější slovenskou literární cenu Anasoft litera a nyní vychází v českém překladu. Román pojednává o tajemných šeptuchách – léčitelkách a svého druhu šamankách z oblasti mezi Polskem a Běloruskem.

Letos je rok mnoha významných výročí. Některým jsme se už věnovali, dalším se ještě budeme věnovat a ty ostatní přenecháme jiným. V tomto čísle pojednává v rubrice Výročí Svatava Antošová svého milovaného polského romantika Cypriana Norwida, básníka, malíře, rytce, sochaře i myslitele. Norwid byl očividně z rodu prokletých básníků a vydechoval své omamné černé květy do světa, který jeho tvorbě nerozuměl a pro nějž byl převážnou dobu psancem.

Když už jsme u velkých postav minulosti, upozorňuji ještě na rubriku Kniha v tisku, kde překladatel Petr Babka představuje dílo švýcarského nositele Nobelovy ceny Karla Spittelera, básníka, prozaika, dramatika a esejisty, který svými texty ovlivnil i Friedricha Nietzscheho.

Přeji vám živé čtení!

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • 02_z_kultanova
    Rozhovor se Zuzanou Kultánovou

    Redaktor má autora přimět, ať to tam fakt vypálí

    Ptá se Simona Martínková-Racková

    Ale celkově je moje knížka o naději – a taky o tom, že úzus velí, že musíte milovat jednoho člověka, jenže to není vždycky možné. Občas se tak stane, že máš ráda dva lidi.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 15/2021
  • Kniha v tisku
    Petr Babka, Karl Spitteler

    Prométheus Spitteler

    Ze sedmisetstránkového svazku těžko vytvářet rozmanitost na sedmi stranách, a proto zde stůj ukázka z eposu o 270 stranách Prométheus a Epimétheus z roku 1881, jehož četba podnítila Nietzscheho k vytvoření Zarathustry.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 15/2021
  • Právě vychází
    Alena Sabuchová

    Šeptuchy

    Tak se šeptuchou po více než padesátileté praxi paní M. stal její synovec. Neměl rád, když ho nazývali šeptuchou, snažil se být jenom tím, který léčil. Dělal i kostelníka.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 15/2021
  • Pomalu nás zabydlují tiší obyvatelé,
    fíky a monstery, rámy obrazů
    určují souřadnice,
    rozmisťují těžiště pokojů,
    panašují čas,
    hledají symetrii stěn,
    doutnavé vědomí otevírá okna,
    rozletět se tak,
    jako ptáci proti šedivému nebi.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 15/2021
  • Klíčový smysl se Mirčevovi a lidem ztrácí, je až fyzicky na dosah ruky, ale vždy proteče mezi prsty, čímž se dostáváme k motivu bezmocnosti. Mirčev a každý člověk je ve světě pouhým outsiderem, jehož konání naráží na očekávání celé společnosti i jeho samotného.

    Esejistika – Studie
    Z čísla 15/2021
  • stažený soubor
    Lukáš Senft

    Komu zvoní vesmír

    Jenže v roce 2018 vyslala NASA dvě výzkumné družice do vesmíru a ty zachytily slyšitelné rádiové vlny, které vydávají energetické částice v magnetosféře Země, a vědci spojili pět nahrávek z družic do jedné melodie a každý si teď může poslechnout zpěv planety, po které chodí.

    Drobná publicistika – Sloupek
    Z čísla 15/2021
  • Báseň „U Villeneuve-lès-Maguelone“ je hodně akustická, ale i doteková, kinestetická, vizuální. Je v ní prožitek přítomného okamžiku zesílený zvuky a pohyby moře, zvukem větru, rozlohou prostoru; je až slastné kontrastovat svou vlastní nicotností s nekonečnem pevniny, moře, oblohy.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 15/2021

Další texty

Chviličku.
Načítá se.