Profil čísla
4|2021
Tvar_4_2021-1_page-0001

Vzpomínám, jak tehdy (bylo to v době, kdy začínala ekonomická krize) kdosi pronesl slovo bankéř – a Pavel Rajchman ohnivě reagoval, že by všechny bankéře zavřel do klece a celou noc jim předčítal básně.

Milé čtenářstvo Tvaru,

básníka Pavla Rajchmana jsem potkal poprvé osobně zásluhou Renaty Bulvové, což asi nikoho moc neudiví, neb tato ctěná dáma je nefalšovaným Merkurem české poezie a seznámila už kdekoho s kdovíkým. Rámec setkání si už nevybavím, ale myslím, že přítomni byli tehdy básníci Pavel Zdražil a Karel Tomek. Snad šlo o účast v nějaké revue. Byl jsem tehdy mladý básník, přešlapující na pomyslném prahu literární scény a podobná setkání mě zároveň plnila trémou i okouzlovala. Vzpomínám, jak tehdy (bylo to v době, kdy začínala ekonomická krize) kdosi pronesl slovo bankéř – a Pavel Rajchman ohnivě reagoval, že by všechny bankéře zavřel do klece a celou noc jim předčítal básně. Vášnivá vznešenost, s jakou svoji básnickou výhrůžku vyslovil, mi okamžitě zaimponovala a od té doby jsem ho měl jaksi intuitivně rád. O něco později jsem objevil jeho poezii, která mi připadala mimořádná, svébytná, nesená čímsi básnicky původním, bytostně orfickým. V loňském roce vydal Pavel sbírku Zboží a očividně nejsem sám, kdo se domnívá, že se jedná o mistrovský kus současné poezie. I proto našeho básníka vyzpovídala Simona Martínková-Racková.

Dále v tomto čísle naleznete báseň Amandy Gormanové, která zazněla během inaugurace prezidenta Bidena a kterou pro nás přeložila básnířka Natálie Nera. Mladá autorka svým vystoupením tak trochu zastínila i nového prezidenta a konkurovat jí mohly snad jen rozkošné memy s Berniem Sandersem a jeho pověstnými palčáky. Tento typ poezie je nám ve střední Evropě poměrně vzdálený, nicméně v anglo-americké tradici má své pevné místo. Vzpomeňme například na slavnou Whitmanovu báseň pro Abrahama Lincolna „Kapitáne! Můj kapitáne!“. Už nějakou dobu se domnívám, že jistý patos k demokracii patří a že jsme k němu u nás zbytečně podezřívaví. Veškerou exaltovanost přenecháváme populistům a pak se divíme, že dovedou oslovit tolik lidí.

Vystoupení Gormanové ukázalo, že poezie může mluvit i k početnějšímu publiku. Bylo by ovšem chybné v této události spatřovat výjimku. Jak píše Jonáš Zbořil ve svém článku „Co tím chtěl básník říci? Že si poezie zasloužila pozornost i před Amandou Gormanna A2larm.cz:

„Za dávno proklamovanou smrt poezie ale nemůže jenom škola. Nevykašlali se na básně i novináři, kteří s příchodem Gorman sebezpytně přiznávají, že tuhle uměleckou formu dlouhá léta ignorovali? Britská agentura Nielsen BookScan před dvěma lety informovala o masivním nárůstu prodeje básnických knih. Obrat za rok 2018 překonal hranici dvanácti milionů liber, přičemž sbírky si kupovali primárně čtenáři ve věku 18 až 34 let. ,Poezie rezonuje s lidmi, kteří hledají porozumění. Je to skvělý způsob, jak prozkoumat komplexní, složité emoce a nejistotu,‘ vysvětloval mluvčí agentury deníku The Guardian. Z přiloženého grafu v článku bylo zřejmé, že obrovské prodeje poezie za rok 2018 nebyly skokovou záležitostí. Zájem o básně u čtenářů a čtenářek kontinuálně roste od roku 2013.“

Možná bychom měli mantru o poezii coby menšinovém žánru poslat do dějinného kopru spolu s Donaldem Trumpem.

Přeji vám živé čtení.

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • rajchman
    Rozhovor s Pavlem Rajchmanem

    Železnice mě zachraňuje

    Ptá se Simona Martínková-Racková

    V žádné mojí sbírce nejsou básně náhodně poskládané, vždycky ji komponuju jako celek. A trvá mi třeba i rok dva, než ji sestavím.

    Rozhovory – Rozhovor
    Z čísla 4/2021
  • Pavel Rajchman

    Co tedy je?

    Jaro – stromy zakořeněné v půllitrech vysouvají ze svých dřev brčálové listy, štamgasti si pobrukují hymnu a muži v montérkách, budoucí možní prezidenti, skrápějí rumem ženy s křídly, aby nemohly přelétávat.

    Beletrie – Poezie
    Z čísla 4/2021
  • Nad knihou
    Peter Pomerantsev

    Tohle není propaganda. Válka proti realitě

    Reflektuje Svatava Antošová

    Má-li Peter Pomerantsev pocit, že Rusko je dnes všude kolem něj, je to zřejmě i proto, že se tato metoda účelového vytváření volebních „většin“ promítla i do událostí v jiných zemích.

    Recenze a reflexe – Recenze
    Z čísla 4/2021
  • mikes
    Rukopis
    Vladimír Mikeš

    Promluvené odpoledne

    Její kočka pomočila mu čepici
    odloženou na židli, odháněl ji
    z jejího klína, tak ho nenáviděla.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 4/2021
  • Překlad
    Maxim Gorkij

    Povídky

    Chána měli rádi všichni, kdežto on zase miloval jednu kozáckou otrokyni z dněperských stepí, a vždy s ní byl mnohem raději než se kteroukoli z žen v harému, kde jich měl tři sta; pocházely z různých zemí, všechny byly nádherné jako jarní kvítí a všem se jim žilo báječně.

    Beletrie – Próza
    Z čísla 4/2021

Další texty

Chviličku.
Načítá se.