Hučení v úle
Saša Uhlová

Vlakem do Prešova a zpátky

K uprchlíkům už byl jen kousek. Jak nás tu chtějí převálcovat. Chvíli to vypadalo, že kupé bude pokračovat v horších a ještě horších scénářích. A pak najednou kdosi řekl: „Ale sem na Východ asi žádní uprchlíci nepřijdou.“

Drobná publicistika – Slovo
Z čísla 21/2018

Uháněla jsem na poslední chvíli na vlak, čekala mě dlouhá cesta. Do Prešova a pak druhý den zase zpátky. Ve vlaku jsem zjistila, že mi nefunguje počítač, na kterém jsem chtěla pracovat. Knihu jsem si žádnou nevzala a můj telefon se neumí připojit na internet. Devět hodin tam, devět zpátky. A nakonec o nějakou tu hodinu déle, protože vlaky měly zpoždění.

Seděla jsem v otevřeném vagonu, kde si lidé mezi sebou nepovídají, tak jsem si raději přesedla do vagónu, kde byla kupé, že si budu čas krátit hovory s lidmi a posloucháním, co si vyprávějí. Měla jsem štěstí, za chvíli nasedly dvě super babky, které jely do Českého Těšína nakoupit pašované cigarety. Obě byly už v důchodu a jedna u toho ještě pracovala v továrně, aby si k důchodu přivydělala. Chvíli kritizovaly poměry, chvíli sociální reformy, které udělala Nečasova vláda. Pamatovaly si je obdivuhodně přesně. „Za všechno může Kalousek,“ říkaly v jednu chvíli a bláznivě se tomu samy smály. Cesta ubíhala a já je musela v Olomouci opustit, protože jsem přesedala na jiný vlak.

Dva mladí lidé v dalším vlaku byli oba Slováci a jeli na víkend domů. „Chodí jich tam pracovat strašně moc,“ vyprávěla mladá žena mladíkovi, který seděl naproti ní. „To jsou úplné armády zdravotních sester. A někteří pacienti si stěžují, že jim nerozumí. A hodně jich je v exekuci, proto jdou pracovat do Česka.“ Mladík v odpovědi vzpomněl několik exekvovaných Slováků, kteří odešli pracovat do Čech a pokračovali dál. Byli příjemní, měli zajímavá témata, litovala jsem, když jsem přesedala na další vlak.

„Vlaky zadarmo i pro studenty, člověk si pak nesedne,“ stěžoval si starší pán druhému v dalším vlaku. „A proč nejede vlak přímo do Prešova, to taky nechápu, Kysak je taková díra,“ odpověděl druhý. Co vlastně kritizují, jsem pochopila o něco později, když jsem v Kysaku vystoupila s hodinovým zpožděním a davy lidí zamířily k autům, která pro ně z Prešova přijela. I já si vyjednala odvoz, protože osobák do Prešova, který měl přepravit cestující, co vystoupili z rychlíku směr Košice, nečekal. A Kysak je opravdu trochu díra. I když je Prešov třetí největší město na Slovensku, rychlíky do něj nejezdí. Vymýšlel to asi někdo v Bratislavě. Anebo ještě v Praze.

Druhý den ráno jsem odhodlaně nastoupila do přeplněného vlaku. Kupé bylo plné. „Ty vlaky zadarmo nám byl čert dlužen, teď se bezdomovci vozí tam a zpátky,“ s odporem si ufrkla starší paní. Za chvíli hovor přešel k „Cikánům“. „A množí se jak králíci v těch osadách,“ pokračovala paní se svou litanií. Když se ukázalo, že jsem Češka, stočil se hovor k Babišovi („Copak ten náš Babiš u vás vyvádí?“ Celé kupé propuklo v smích) a pak najednou k Pirátům. „Víte, co jsou Piráti zač? To je mezinárodní velká organizace a víte, kdo je v jejím čele? Arab! A jeho zástupce? Taky Arab! Takže žádná čistá ruka, vidíte!“ To řekl starší pán, který to někde četl, ale nevěděl, jak se ti Arabové jmenují.

K uprchlíkům už byl jen kousek. Jak nás tu chtějí převálcovat. Chvíli to vypadalo, že kupé bude pokračovat v horších a ještě horších scénářích. A pak najednou kdosi řekl: „Ale sem na Východ asi žádní uprchlíci nepřijdou.“ Chvíli bylo ticho. Takové to normální ticho. Po chvíli se přeměnilo v ticho tísnivé. Všichni na sebe koukali a nikdo nevěděl, co říct. Až někdo přišel s řešením: „Ale přijdou sem Ukrajinci a těch bude!“ Hmatatelně jsem cítila, jak kupé zalila úleva.

Chviličku.
Načítá se.
  • Saša Uhlová

    (1977), novinářka, vystudovala romistiku na FF UK, po studiích se živila antropologickým terénním výzkumem v sociálně vyloučených lokalitách. Čtyři roky učila na Romské střední škole sociální v Kolíně, v letech ...
    Profil

Souvisí

  • Hučení v úle
    Saša Uhlová

    Smysl listopadu

    Lidé nakonec přišli se způsobem, jak komunikovat svou nespokojenost tak, aby si jí všimly také elity. Jsou jím volby.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 20/2018
  • Hučení v úle
    Saša Uhlová

    Neviditelní Romové

    Vzpomněla jsem si na všechny ty, kteří bydlí v předraženém bydlení, protože na volném trhu byty neseženou. Na vzestupy a pády rodin, které znám už dvacet let.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 19/2018
  • A když brouzdám večerní Prahou, kde je v noci tolik domů úplně temných, ať už proto, že jsou prázdné, nebo proto, že jsou v nich kanceláře, říkám si, jak jsme tohle mohli dopustit?

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 18/2018
  • Hučení v úle
    Saša Uhlová

    Drsné feministky z Bělehradu

    Seděly jsme tam uvolněné, popíjely jsme pivo, žertovaly o německém pornu, bavily se o drogách, smělo se říkat cokoli.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 17/2018
  • Hučení v úle
    Saša Uhlová

    Prý jsme měli být jako oni

    Jsem na téma věšení komunistů přecitlivělá. Za posledních devětadvacet let jsem si mnohokrát vyslechla, že měli být pověšeni moji rodiče, protože jsou/byli komunisti.

    Drobná publicistika – Slovo
    Z čísla 16/2018