Čtení, Performance
Praha – Palác Akropolis
Ondřej Macl, Anna Štičková, Alžběta Stančáková a další

MANI(E)FEST – LITERATURA: A. Štičková, O. Macl, P. Boháč, A. Stančáková

Mani(e)fest je o skrytých půvabech zákoutích lidského já, které se jako dítě ve stavu údivu vystavuje zvědavým pohledům přihlížejících. Žijeme v době, kdy jsme zavření, často osamělí, bez možnosti přirozené interakce setkávání. Přesto chceme ostatním říci, kdo jsme, co prožíváme, o čem přemýšlíme. Je to svého druhu mánie a manifest zároveň. Mánie, která nemůže být nikdy potlačena. Večery se konají po dramaturgickým patronátem Barbory Baronové.

► 21. 4. MANI(E)FEST – LITERATURA
19:00 – 20:00 / Anna Štičková + Ondřej Macl
20:00 – 21:00 / Petr Boháč + Alžběta Stančáková
––––
► ANNA ŠTIČKOVÁ: Bibliodiverzitu v ČR chceme
Bibliodiverzita a její význam pro českou literaturu. Odpovědný a udržitelný přístup ke knihám. Sleva u knih není výhra pro každého.
Anna Štičková, spoluzakladatelka Platformy Knihex a básnířka. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, nyní dostudovává kulturní management na FF MU. Věnuje se malým nakladatelům a nezávislým knihkupcům, v roce 2019 jí vyšla druhá básnická sbírka Nejsi ze Sudet?
––––
► ONDŘEJ MACL: Jste moje děti
Zvíře se rodí do zcela nových časů. Při prvním zranění má šanci stát se básníkem. To s sebou nese řadu nevýhod: lidé vám přestávají rozumět, pokládají vás za odpadlého, věští vám tragický konec. A souběžně vás začnou milovat.
––––
► PETR BOHÁČ: Játra
Tělesnost je nedílnou součástí člověka. Připomene se vždy, když se na ni zapomene. Upadne do mlhy nepoznaného, když se snažíme rozkrýt její zákoutí a přivést myšlení blíže k jejímu tajemství. Tělesnost je spojena s potravou, které může být jedem i ozdravnou kůrou. Tělo a potrava se stávají symboly současného světa. Stačí jeden jediný výkyv a za potravu dosadit politickou moc nebo mediální informace a máme tragédii o několika dějstvích. Tentokrát si v naší kuchařské show ukážeme, jak servírovat játra.
Petr Boháč je ředitel Paláce Akropolis, režisér Spitfire Company, příležitostný performer a výtvarník, bývalý fotbalista a elektrikář, nadšený hráč pokeru a vášnivý čtenář poezie. Pořadí charakteristik je zcela náhodné.
––––
► ALŽBĚTA STANČÁKOVÁ: Buďte rádi, že si vás všímaj
Chceme kvalitní literaturu, ale podmínky, v nichž vzniká, příliš neřešíme.
Alžběta Stančáková debutovala knihou Co s tím, za niž v roce 2015 obdržela Cenu Jiřího Ortena. Působí jako doktorandka na FF MU. Překládá z francouzštiny a angličtiny.
Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Alžběta Stančáková

    (1992, Praha) je básnířka, prozaička a publicistka. Za debut Co s tím obdržela Cenu Jiřího Ortena. Absolvovala tvůrčí stipendia v Norimberku a v Budapešti, její texty byly přeloženy do němčiny, rumunštiny, ruštiny, maďarštiny a japonštiny. V letošním ...
    Profil
  • Anna Štičková

    Pochází ze Sudet, z těch mezi Plzní a Rozvadovem, dolů od Mariánek a nahoru od Domažlic. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, a poté pokračovala na Filozofické fakultě MU, kde v současné době studuje ...
    Profil
  • Ondřej Macl

    (24. 12. 1989, Hradec Králové), studuje autorské herectví na DAMU. Za debut Miluji svou babičku víc než mladé dívky (Dauphin, 2017) obdržel Cenu Jiřího Ortena. Následovaly variace na Jiřího Žáčka ...
    Profil

Souvisí

  • Charles Baudelaire
    Anketa s Janem Škrobem, Janou Orlovou, Ondřejem Maclem, Bernardetou Babákovou, Klárou Goldstein, Janem Spěváčkem, Annou Luňákovou a Matějem Senftem

    Vždyť z čeho jiného tryská poezie?

    Ptá se Milan Ohnisko

    Dnes by mě asi nenapadlo se k Baudelairovi jako k básnickému vzoru hlásit, ale je skoro jisté, že bez jeho zásadního vlivu ve správný čas bych psal jinak. – Jan Škrob

    Rozhovory – Anketa
    Z čísla 7/2021
  • Nad knihou
    Jonathan Culler

    Co dělá báseň, která oslovuje vítr?

    Reflektuje Ondřej Macl

    Hledání zdrojů v tradičních kosmických silách, s vědomím pozdně kapitalistické letargie, by se dalo provizorně nazvat konceptuálním romantismem.

    Recenze a reflexe – Recenze
    Z čísla 21/2020
  • Tak svým způsobem jsou všechny knížky kapitalistické, že ano. Vezměte si jenom výraz knižní trh. Vtip je ale v tom, že většina básníků se po roce 89 snažila být apolitická. Po vzoru bájných předchůdců věřili v samotnou poezii.

    Beletrie – Drama
    Z čísla 9/2020
  • Anna,Karolina,Veronika.001
    Rozhovor s Karolinou Voňkovou, Veronikou Benešovou Hudečkovou a Annou Štičkovou

    Naši čtenáři nás podpořili

    Ptá se Jitka Bret Srbová

    Rozhovor se zástupkyněmi platformy Knihex: Karolinou Voňkovou, Veronikou Benešovou Hudečkovou a Annou Štičkovou

    Rozhovory – Rozhovor
    revue Ravt 8/2020