Diskuse
Praha – Knihovna Václava Havla
Martin Škabraha, Miloš Havelka, Petr Pithart, Roman Kanda

Jednoho dne se v našem zelináři cosi vzbouří…

Debata nad Havlovým esejem Moc bezmocných.

Moc bezmocných je jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších disidentských textů. Byl napsán v roce 1978, ve zvláštních podmínkách komunistické diktatury, přesto je zjevné, že i po téměř čtyřiceti letech od prvního samizdatového vydání, kdy tyto podmínky již dávno pominuly, neztrácí nic na inspirativnosti, o níž nejlépe svědčí nové překlady, například do arabštiny či ukrajinštiny. O tom, čím oslovil či naopak neoslovil Havlův esej svoji dobu, a co může nabídnout době současné, budou diskutovat 4 z celkem 31 autorů, kteří přispěli do nové knihy Jednoho dne se v našem zelináři cosi vzbouří. Eseje o Moci bezmocných (Ústav pro soudobé dějiny, 2016).

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Petr Pithart

    (1941), právník, vysokoškolský pedagog, disident, politik. Vystudoval mezinárodní právo na Právnické fakultě UK v Praze a postgraduálně na St. Anthony’s College v Oxfordu, odkud se předčasně vrátil pod hrozbou prohlášení ...
    Profil
  • Roman Kanda

    Ctitel paradoxu a dialektického myšlení, bývalý redaktor Tvaru a někdejší zástupce šéfredaktora, pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. Literaturu chápe jako široké pole jazykové praxe, zahrnující ...
    Profil

Souvisí

  • Není už načase, aby se česká kultura, potažmo česká společnost jako celek, začala brát trochu vážně? Nebo tak jako politika vstupuje údajně do postpravdivé éry, vchází i česká literatury do éry postpolemické?

    Esejistika – Úvaha
    revue Ravt 5/2016
  • Je to k pláči, jak řídké, nesoustředěné a neambiciózní je dnešní literárně kritické psaní. Čím to je? Pokusím se vyslovit hypotézu.

    Esejistika – Pádlo
    revue Ravt 6/2016
  • Mým snem je vytvořit komentovanou literární antologii, která by sestávala výlučně z prvních vět vybraných děl a zachytila by tak mou představu o dějinách literatury jako dějinách rétorických principů a postupů. Jak by vypadala?

    Esejistika – Pádlo
    revue Ravt 7/2016