Nové číslo Tvaru

15/2023

Milé čtenářstvo Tvaru,

patnácté číslo je věnováno Ostravě literární. Ach, ta Ostrava, to je tajemné místo! Dosud si vybavuji okamžik, když jsem před mnoha lety přijel jednoho rána do Ostravy a zakusil nečekaný vjem. Přístavní atmosféru. Nešlo mi to do hlavy, ale současně jsem se toho dojmu nemohl zbavit. Ale protože jsem do svých sedmi let vyrůstal u moře, mám na to čuch. Něco slaného a živě otevřeného prosakovalo tímto rozlehlým a ovzduším spíše industriálním městem. Cosi zvláštně pohyblivého, romantického i drsného současně. O svůj vjem jsem se později podělil s Ivanem Motýlem v rozhovoru pro Ostravan. Ivanovi to k mému příjemnému údivu nepřišlo zvláštní, ale radostně mě poučil, že Ostravu od Baltu dělí pouhých 550 km cesty – a to cesty rovné skoro jako stůl. A dodal, že ze dna uhelných šachet vydechuje stále třetihorní moře. A konečně že do přístavu Ostravy přicházeli „námořníci“ – tj. dělníci – odevšad. Rád na to krásné objasnění ostravského genia loci vzpomínám a mám radost, že jeho autor je v našem čísle zastoupen esejem, který Ostravu literární působivě evokuje.

Už jen při letmém pohledu na toto číslo je patrné, jak silná ostravská literární scéna je. Na titulní straně se skví úryvek z básně v próze „Doma“, jejímž autorem je Petr Hruška, který je pro mnohé synonymem tohoto magického města a jeho esence. Ale tímto bardem – ostatně jeho poslední sbírka také prozrazuje námořnickou psýchu – se ostravská scéna zdaleka nevyčerpává. Rozhovor čísla nám poskytl básník Roman Polách, v němž se snoubí (tak jako i v Hruškovi) básník a literární vědec. V české poezii, alespoň dříve, panovala jistá nedůvěra k teoretickému myšlení týkajícímu se poezie, ale Poláchovo bystré a jiskřivé vědomí ukazuje, jak moc tento typ poznání potřebujeme. A jak nemusí mít nijak destruktivní vliv na samotné cítění poezie – na ono jemné a nevyslovitelné chvění v básni samé. Polách se na začátku své akademické dráhy věnoval také tématu angažovanosti, a mně vždycky přišlo, že sociální citlivost patří k ostravským autorům tak nějak přirozeně, mísí se s lyrickým vnímáním a plodí specifickou poetiku.

V našem čísle jsme se pokusili zachytit i Ostravu mladou a nejmladší. Tu představil ve svém eseji právě Roman, verši je pak zastoupena ve jménech dvou výrazných mladých básnířek: Nely BártovéKristýny Svidroňové. Jsem ale nesmírně rád, že svými texty, ať již básnickými, či publicistickými, přispěli do čísla také autoři z generace starší – Petr Motýl a Jiří Macháček.

Z neostravské části čísla vřele doporučuji vaší pozornosti recenze a reflexe nejnovější sbírky Ladislava Zedníka, jedné z nejvýraznějších osobností mé básnické generace. Věnujeme se jí v rubrice Dvakrát i kaleidoskopicky v rubrice Horké párky. A konečně přinášíme také ukázku z nejnovějšího románu polské nositelky Nobelovy ceny Olgy Tokarczukové Empusion.

Přeji vám živé čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Poezie – a umění obecně – je zvláštně specifickou záležitostí. Stojí totiž mezi zobecňující filosofií a konkrétním životem. Je jakýmsi adjektivem života.

 

Ptá se Adam Borzič

 
 
 

Skutečnost je taková, že spolu s počátkem technologické revoluce se technologie stala zdrojem natolik velké moci, že se změnila také v symbol čehosi božského a posvátného, v jistém smyslu jsme propadli cargo kultu naší vlastní technologie.

 

Sloupek

 
 
 

Upřímně – nemůžu tomu uvěřit, jak živá je mladá ostravská poezie, jak vstřebává soudobé problémy světa a jak je transformuje do básní, které nevedou k nějaké jednotné lince „ostravské poezie“, ale naopak je každý z tohoto básnictva ryze svůj.

 

Esej

 
 
 

Když přemýšlím o tom, co Ostrava a její lidé dali světu, jednoznačně musím myslet na železo, na železné pláty, které se musely dostat nejen do všech koutů monarchie v podobě kolejnic, ale také v podobě železných dílů různých evropských mostů třeba i ještě dál.

 

Slovo

 
 
 

Kdokoliv píše o dějinách literaturu na Ostravsku, Bezručovi se nevyhne. V hospodách se tu pořád vede živá disputace, od koho Vladimír Vašek opisoval. I básník Petr Čichoň při jednom z nedělních setkání v hotelu Green pod kultovním ostravským vrchem Landek kroutí hlavou nad tím, jak Bezruč bezostyšně oloupil o verše učitele Ondřeje Boleslava Petra.

 

Esej

 
 
 

prastaří duchové z rozvalin
ze stromů ze země
strmí a rozprostírají se
ohromná ramena skládají
zeď
zával zapomnění
světlo a tma
žízeň a krev

 

Poezie

 
 
 

Houkání sovy praskání ohně cvrčci
David Rothenberg by hned jamoval
roztančil by i můj smutek
pokud nějaký mám a není jen vymyšleným
a možná by i ten vymyšlený

 

Poezie

 
 
 

viděla jsem pána krást
a pokradla taky
viděla jsem pána dát si xanax
když jsem se vedle něj posadila
a lupla jeden taky
viděla jsem paní plakat
a plakala jsem taky
nejsem nic víc
než odraz temna

 

Poezie

 
 
Poezie zkamenělých stínů
 
Ladislav ZedníkSloženýma očima
 

Sbírka Ladislava Zedníka k vám přichází z hlubin země a času. Jako sám autor – na nic nespěchá. Je možné brát ji do rukou opakovaně a skrze prohlubující se před-porozumění ohmatávat její jednotlivé struktury.

 

Reflektuje Anna Beata Háblová

 
 
 
Stanislav Biler
 

Vedení města vše podřídilo stavbě megalomanské hokejové haly. Kvůli extrémním nákladům se v Brně škrtá vše a investuje do ničeho.

 

Slovo