Nové číslo Tvaru

14/2022

Milé čtenářstvo Tvaru,

léto se pomalu překlápí v podzim, kola každodenní samsáry se zase naplno rozjíždějí a s nimi se opět na cyklické stezky života vydává i náš obtýdeník. Původně jsem chtěl tento editorial přenechat některému z mladších kolegů, neboť jeho tématem je český komiks, což je žánr sice veskrze pozoruhodný, leč mé znalosti v něm jsou spíše tristní. Ale nakonec jsem se rozhodl jinak, neboť jsem nucen oznámit některé změny, které se našeho periodika týkají. Rozhovor čísla nám poskytl Tomáš Motal, s jehož jiskřivým komiksem Tyráž se v tomto čísle setkáváte naposledy a který je i autorem obálky. Jeho kreslený seriál jsme sice plánovali do konce roku, ale ekonomická situace nás nutí šetřit, kde se dá. Úspory, úspory, úspory… Všichni žijeme ve stínu války, jejíž ekonomické důsledky na nás všechny začínají dopadat, a co se týká našich soukromých životů, se týká i života kulturního a veřejného.

Tato složitá situace nás také vede k nutným, i když nepopulárním změnám, jež započnou příštím rokem. Dosud jste si náš obtýdeník mohli kupovat za veskrze nízkou cenu, ať již jste si pořizovali Tvar jednorázově, nebo si kupovali předplatné. Byli jsme tomu rádi, protože jsme chápali Tvar coby veřejnou službu, i vzhledem k tomu, že je převážně financován ze státních dotací. Ale již letos jsme museli pracovat s rozpočtem o dvě stě tisíc korun nižším než v loňském roce, což při zvýšení prakticky všech cen znamenalo ztrátu ještě vyšší. I proto jsme nuceni od příštího roku zvednout cenu Tvaru na dvojnásobek, a právě tak i naše předplatné. Přesnou výši cen se včas dozvíte, budeme na tuto změnu upozorňovat v průběhu podzimu. I tak bychom byli moc rádi, kdybyste nám zachovali svoji čtenářskou přízeň, protože i po tomto navýšení se vám za stále relativně nízkou cenu bude dostávat každých čtrnáct dní spousta kvalitního čtení.

Abych svůj první poprázdninový editorial nekončil jen oznámením o navýšení ceny, rád bych vás navnadil na náš nový web, který spustíme také začátkem ledna. Jeho grafická podoba už je hotová – a je svěží, dynamická a současně elegantní. V následujících měsících bude web vznikat technicky, aby mohl od nového roku vstoupit do našich životů. Náš nový web bude svého druhu zcela novou mediální strategií, z obsahu tištěného Tvaru bude k dispozici 50 % jeho obsahu a dále bude obsahovat dosavadní elektronický měsíčník Ravt, podcast Varta, novou rubriku autorské tvorby Skladiště, kam budou mít přístup všichni naši čtenáři a která se může stát pomyslnou líhní nových talentů. To vše bude volně k dispozici našim čtenářům. Nicméně i přes tuto velkorysou platformu se stále vyplatí si pořídit tištěné či on-line předplatné, protože stále bude zbývat polovina obsahu a také volný přístup do archivu.

Přeji vám živé čtení.

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Každá kurva má svou cenu
 
Rozhovor s Tomášem Motalem
 

Nechci zapadnout do módu, v němž jedou některý ilustrátoři, který maj tři časopisy, do nichž kreslej ilustrace, a dělaj jenom na tom. Dobře, třeba se tim uživíš, třeba si to dobře nastavíš, ale rozhodně nemáš čas na nic jinýho.

 

Ptá se Matěj Senft

 
 
 
Petr Měrka
 

Přijel k nám do vesnice Petr Měrka. Šel jsem se na něj podívat. Vystavovali ho v kleci. Připomínal jogína. Byl nahý a levitoval.

 

Próza

 
 
 

Obecně pak lze konstatovat, že i díky této nové autorské vlně se česká komiksová tvorba rozprostřela do nebývalé žánrové šíře – od fantastických a superhrdinských příběhů přes historické náměty a (auto)biografické práce až po experimentující grafické romány.

 

Studie

 
 
 

Saudek kouzlí s kompozicí, jeho linka je jistá, šťavnatá, z každé stránky čiší radost z tvůrčího procesu. Jásavé anilinové barvy jsou oslavou média, ale také lásky a hnutí hippies. Nic podobného u nás nikdy předtím a vlastně ani potom nevzniklo.

 

Esej

 
 
Prám
 
Václav Kahuda
 

Pod setmělou oblohou vodou napité mraky courají svá roztrhaná břicha, jejich mokré opony vstupují do záře města a to světlo tiše padá do kaluží ježících se deštěm – čeká na mě můj dávno prožitý čas…

 

Próza

 
 
Koštice anebo Broadway
 
Štěpán Hobza
 

Tvoje angličtina je prostě dokonalá
Ty máš tak krásný oči
Máš nejluxusnější zadek na světě
Proč seš tak divnej?

 

Poezie

 
 
Stále držet za ruku
 
Zdeněk Volf
 

Myslel, že Hymny na církev najde
dole v komoře, u Demla,
nakonec byly normálně v pokoji vedle
Péguyho, Claudela. Vydané v roce 1924,
dozrály jako by až dnes, za otcovství
papeže Františka. – Tichá blízkosti,
v níž se setkávají odloučení přátelé:
Prosíme tě o tvou lásku!

 

Poezie

 
 
Jiný než jen lidský život
 
Thomas BerryVelké dílo
 

Velké dílo nakonec není aktivistickou příručkou pro záchranu světa a není jen duchovní literaturou, je ustanovující knihou nové kosmologie. Berry spřádá své argumenty tak, aby v nás samotných vytvořil prostor nové imaginace a naše individuální i kolektivní aspirace zaměřit směrem k obnovení spojení a ochraně života.

 

Reflektuje Magdaléna Šipka

 
 
 

Jsem pokaždé vděčný, že moje nesmělé pokusy o sport jsou z metrové vzdálenosti zhodnoceny přísným okem komentátorů a vyloženy nastupující generaci jako ukázka marné snahy lidstva o zdravou páteř.

 

Sloupek

 
 
 
Yveta Shanfeldová
 

Tma. Jenom si pamatuju, jak jsme zblízka viděli letadla, v tom nočním vesmíru byly slyšet zvuky dálky a světel, barev a čáry ticha.

 

Slovo