Nové číslo Tvaru

21/2021

Milé čtenářky, milí čtenáři,

blížíme se k závěru roku a toto číslo Tvaru lze číst jako literárního průvodce končícím obdobím. Kolega Milan Ohnisko přichystal rozsáhlou anketu, v níž spisovatelky, literáti, ale také novináři a umělkyně prozrazují, jaká kniha je letos nejvýrazněji oslovila. Upřímně jsem za tento rozsáhlý a pestrý přehled vděčný: Může sloužit nejenom jako výčet podstatných publikací, ale také jako inspirace pro výpravy do knihkupectví (z nichž se já osobně povětšinou vypotácím jako z kasina: Bez peněz a s přesvědčením, že se tam musím brzy zase vrátit).

Jsem opravdu rád, že rozhovorem tohoto čísla je interview s přírodovědcem a spisovatelem Miloslavem Nevrlým, „utajenou legendou“, autorem kultovních Karpatských her. V rozhovoru probíráme jeho nedávné vítězství ceny za „Nejlepší dokumentární knihu“, především ale jeho pohled na proměny ekosystémů a české krajiny. Nevrlý je obdivuhodný mimo jiné svým přístupem k dějům biosféry, v němž absentuje nostalgie po tom, „jak to vypadalo dřív“ – aniž by zpochybňoval devastační přístup lidského průmyslu, jeho myšlení určuje respekt k faktu, že vše plyne, herakleitovské panta rhei. To, že konec nemusí znamenat zánik, ale spíše transformaci a vstup do nové, zatím nepoznané fáze, popisuje také religionista Jan A. Kozák ve své eseji o mýtech, především pak o Ragnaröku, sudbě bohů a znovuzrození světa.

Určitý typ znovuzrození čeká také Tvar. V současné době jsme spustili kampaň na platformě HitHit: Dáváme dohromady finance na zcela nový a obsáhlý web našeho časopisu. Tvar samozřejmě zůstane i nadále především tištěným časopisem, nicméně rádi bychom kvalitní literaturu zpřístupnili také v digitální podobě. Padesát procent tištěného obsahu proto budeme zveřejňovat na webové stránce, kde čtenáři naleznou rovněž náš literární podcast Varta moderovaný básníkem Janem Škrobem, a v neposlední řadě spustíme také rubriku Skladiště, do níž mohou přispívat i naši čtenáři.

Rozhodně doporučuji, abyste se na naši kampaň podívali! Budeme rádi, pokud zvážíte příspěvek a přidáte se k dárcům – připravili jsme řadu odměn. Mezi nejzajímavější nejspíš patří bibliofilsky laděný sborník s verši a portréty „ambasadorů Tvaru“, tedy literárních osobností, které Tvar podporují. Jsme vděční, že jsou mezi nimi takové persony jako třeba Irena Dousková, Václav Kahuda, Petra Soukupová a mnoho dalších spisovatelek a spisovatelů, kteří oživují českou literaturu. Těšíme se, že společně s vámi, našimi čtenáři, se nám podaří obrodit internetovou podobu Tvaru!

Přeji vám, aby byl konec roku nejenom úspěšným zakončením jedné etapy, ale především šťastným přechodem do etapy nové!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Za těch dlouhých osamělých týdnů v horách jsem začal pociťovat zvláštní, slovy těžko vyjádřitelnou jednotu s „přírodou“, která mne obklopovala, s rostlinami, brouky, ptáky, stromy; stával jsem se jedním z nich, nepatrnou a zranitelnou entitou, vrženou kýmsi z neznámého důvodu do nezbadatelného vesmíru.

 

Ptá se Lukáš Senft

 
 
 

Je to především fundovaně podložená a přitažlivě zpracovaná popularizace obtížných témat týkajících se biosféry.

 

Reflektuje Lukáš Senft

 
 
Pozdní pozůstalost II
 
Friedrich Nietzsche
 

– Jestliže jsou věci neznámé, pak je neznámý i člověk. Co tady s chválou a hanou!

 

Esej

 
 
 

Má snoubenice píchla se do prstu,
má lesní šerostenka v tanci spala.
V poli plála červená světla.

 

Poezie

 
 
 

Chodím po domě
oblečená jen do svých vlasů.
Ztráty po noční bouři:
několik popadaných zelených rajčat,
ulomená špička mladého kiwi.

 

Poezie

 
 
 
Anna Beata Háblová
 

Stará a nová čistička, které se dělily o odpad přitékající z celého města, stály za sebou na ostrově jako vládkyně řeky.

 

Próza

 
 
 
Anketa s Jiřím Charvátem, Michalem Vieweghem, Davidem Zábranským, Arnoštem Goldflamem, Martinem Reinerem, Jiřím Kratochvilem, Mášou Pivovarovou, Josefem Daňkem, Markem Janem Vilímkem, Filipem Tylšem, Petrem Stančíkem, Robertem Kanóczem, Václavem Kahudou, Radimem Kopáčem, Janem Němcem, Romanem Krištofem, Janem Šavrdou, Lukášem Marvanem, Michalem Šandou, Adélou Elbel, Jiřím Trávníčkem, Vítem Slívou, Milanem Uhdem, Igorem Malijevským, Jakubem Šofarem, Štěpánem Kučerou, Danielou Drtinovou, Annou Beatou Háblovou, Marianem Pallou, Petrem Hruškou, Františkem Dryjem, Zbyňkem Fišerem, Ondřejem Hanusem, Michaelem Rozsypalem, Jakubem Řehákem, Wandou Heinrichovou, Jakubem Železným, Vandou Senko, Viki Shockem, Markétou Novou, Milenou Slavickou (M. S.), Lucií Vopálenskou, Terezou Semotamovou, Martinem Stöhrem, Jitkou Bret Srbovou, Václavem Bidlem, Lydií Frankou Bartošovou, Viktorií Rybákovou, Kamilou Ženatou, Ladislavem Heryánem, Zbyňkem Vlasákem, Vítem Kremličkou, Vojtěchem Černým, Lucií Lomovou, Pavlou Horákovou, Kristýnou Jirátovou, Miroslavem Fišmeisterem, Pavlem Turkem, Lukášem Pavláskem, Kamilou Němečkovou, Petrou Hůlovou, Jakubem Hlaváčkem, Jiřím Jakubů a Patrikem Linhartem
 

Až na tři knihy – Ztroskotanec na břehu atlantském Ivana Wernische, Almara téhož a Nevědění Milana Kudery, které zazněly dvakrát – se tituly neopakují. A pestré jsou i žánry, a dokonce jazyky…

 

Ptá se Milan Ohnisko

 
 
 

Tvrdím, že mýty jsou necelé, protože jsou hraniční, totiž nacházejí se vždy na horizontu, kam jen tak tak dohlédneme, a to, co tam vidíme, je způli ponořené v mlhách.

 

Esej

 
 
Vánoční vivisekce
 
Lukáš Senft
 

Je potřeba poznamenat, že i v současné době vánoční atmosféra generuje temné pověsti, i když v podobě městských legend.

 

Sloupek

 
 
 

Pokládám mrtvé na koberec
A procházím se po nich
Jsou krásní
Do některých uléhám
Jiní mě hladí
Vkládám si do úst tolik mrtvých
Kolik mohu sníst

 

Poezie

 
 
 

Jde především o moji cestu od staré hudby k literatuře, o vlivy, které ve vzájemných konstelacích na sebe působí, jde o to, že bilancuji a prohlížím si, co k čemu patří a mezitím se bájný Uroboros opět zakousl do svého ocasu, abych se s hlubokých výdechem posunula k nádechu novému.

 

Slovo