Nové číslo Tvaru

20/2022

Milé čtenářstvo Tvaru,

bylo nebylo, na sklonku nultých let tohoto náročného století se v tehdy mladé české poezii děly věci, až přecházel zrak. Na domácí Parnas vtrhla za běsného ryku přívrženců i odpůrců angažovanost a svítila rozličnými barvami. Jedno křídlo – to imaginativní – představovala skupina Fantasía, kterou jsem založil spolu s Kamilem Bouškou a Petrem Řehákem. Druhé křídlo – více civilní – představoval autorský okruh kolem časopisu Psí víno (tehdy ho ještě bylo možné číst postaru v papírové verzi) v čele s Janem Těsnohlídkem ml., jehož debut Násilí bez předsudků se stal generační zpovědí. Panovala mezi námi tehdy rivalita, i když ti, kdo nás podporovali, a ti, kdo nás odmítali, byli často titíž. Zdá se, že i přes odlišnost poetik nás něco spojovalo. To později manifestovala i skutečnost, že o Honzovi Těsnohlídkovi a naší skupině Fantasía vznikla bakalářská práce Nové tendence v mladé české poezii, jejíž autor Jan Krejčí naše poetiky a stanoviska srovnával. Když jsme si po letech o té práci s Honzou psali, naší tehdejší nevraživosti jsme se usmívali. Roky obrousily vzájemné ostny a jsem moc rád, že jsme s Honzou kamarádi. Ostatně Násilí bez předsudků, i když v době jeho vzniku bych to sotva přiznal, jsem obdivoval. Byla to syrová poezie z rubu existence, intenzivní svojí výpovědí a radikální formou. Vzala útokem veškerý estetismus, vrátila do poezie sociální témata, která prošla vlastní existenciální výhní. Od té doby vydal Honza několik dalších sbírek, jeden román a založil nakladatelství. A do toho je duší veskrze sympatické Ortenovy Kutné hory, soutěže pro nejmladší básníky a básnířky, kam mě přizval do poroty. Letos mu vyšla nová sbírka s tajemným názvem Garum, která se dle mého soudu mimořádně povedla. Je opět brutálně bezprostřední a aktuální, její název odkazuje k omáčce z dob starého Říma čili k všudypřítomné krizi dneška. I proto jsme Honzu požádali o rozhovor do tohoto čísla, v němž si rovněž můžete na jeho nejnovější knihu přečíst hned dvě recenze.

Ještě bych rád upozornil na ukázku z nového reportážního projektu Saši Uhlové, který navazuje na její legendární reportážní cyklus (a později knihu) Hrdinové kapitalistické práce. I druhý díl Hrdinů nás vezme do světa, kam se většina z nás málokdy dostane – na místa mimořádně špatně placená, kde jsou lidé za pár drobných sdíráni z kůže. Tentokrát není dějištěm naše země, ale několik dalších vyspělých evropských států včetně Francie a Německa. Ačkoli to někteří útlocitní liberálové neradi slyší, náš systém stále produkuje nespravedlnost a mnozí v něm živoří za zcela nedůstojných podmínek. A to je zas voda na mlýn všem těm populistům, kteří se zhlížejí v Moskvě a dalších autoritativních režimech. Že demokracie bez sociální spravedlnosti není úplná ani možná, věděl už Masaryk.

Přeji vám vnímavé a sociálněkritické čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Mám v básních čím dál víc ticha
 
Rozhovor s Janem Těsnohlídkem
 

Jsem tak sebekritický. Nechci, aby někdo četl něco, za čím si plně nestojím. Proč někomu dávat nějaký nástřel, když si nemyslím, že je to dobré, a on by to viděl také? Jedna věc je fajn nápad, a úplně jiná věc je dobrá báseň.

 

Ptá se Simona Martínková-Racková

 
 
 
Ivan Wernisch
 

Co čumíš? Nečum! křičely na mě slečny
Jinou vzpomínku na to místo nemám,
mám jenom obrázek: sedím na vysoké židli
a upřeně hledím na dřevěný dort

 

Poezie

 
 
 

Na toho, kdo se do řeky
ponoří
čekají polibky nebo
říční sláva rámovaná břehy.

 

Poezie

 
 
 
Martin Reiner
 

Psaní je prostor naprosté svobody, v němž je nutné dodržovat nejpřísnější pravidla; a koho tahle kombinace nebaví, nikdy nic skutečně dobrého nenapíše.

 

Esej

 
 
Zákaznický zámek
 
Lukáš Senft
 

Fisher téhle iluzi říkal „kapitalistický realismus“, ale spíš přemýšlím o kapitalistickém dadaismu.

 

Sloupek

 
 
Myslím na to každé další počasí
 
Magdaléna Kvasničková
 

do pokožky z hlíny
padám
a rodím se
a ty přihlížíš
tajně
že někdy zapomenu
tvůj tvar vyrábí mou
intuici

 

Poezie

 
 
Teď
 
Josef Kučera
 

Nachovým peřím se prohnal vír,
jemně to zatahalo za sen.

 

Poezie

 
 
 

Pracuje se na dvou místech, jedno je hala, kam se vozej saláty z pole a ty balí stroj do celofánu, druhé místo je „kuchyň“, tam se krájí zelenina, která se vozí do různých kuchyní.

 

Reportáž

 
 
 

Policajt mi mezi sousty vysvětluje, že úředníci, kteří tu pracují, jsou specialisté, kteří podle čísla sociálního zabezpečení, zadaného do vítacího počítače, určí, jaké specializace bude potřeba. Prý na to mají speciální vzdělání, někteří studovali i šest let, aby tu mohli úřadovat!

 

Slovo