Nové číslo Tvaru

14/2021

Milé čtenářstvo Tvaru,

léto se svými plachetnicemi, plážovými slunečníky, ledovými koktejly a tornády pomalu, ale jistě mizí v útrobách času a nastupuje podzim – doba, v níž se opět naplno roztáčí kola samsáry (pokud je ovšem tak jako vloni nepřibrzdí už třetí covidová vlna) a v níž opět po letním rozvolnění vše začíná získávat míru a řád. Změnu ročních dob vždy nejprve vycítím z ranního vzduchu, občas už několik dní před kalendářním nástupem. Ta první podzimní nadechnutí ve mně vždycky vyvolají vzpomínky na dětství a rané mládí. Vzduch je jiskřivější a chladivější, ale současně má v sobě cosi opojného, co s přibývajícím tlením zesiluje a občas mě to svede na nějakou toulku za školu. Nevím, jestli jsem dílo básníka a spisovatele Jiřího Karáska ze Lvovic v době dospívání objevil skutečně na podzim, ale dekadentní poezie si v podzimních kantilénách a sonátách libovala spatřujíc ve všem tom tlení a odcházení cosi slastného. Každopádně coby teenager jsem Karáska miloval, zvlášť jeho Vzpomínky a některé básně. Fascinovala mě i Moderní revue, která ve své době skutečně přinášela literaturu nejmodernější, jak o tom svědčí i číslo věnované osobnosti Oscara Wilda, které Karásek s Procházkou připravili měsíc po jeho uvěznění pro homosexualitu. Karásek sám je pak jedním z mála českých autorů, kteří se k menšinové sexuální orientaci ve svém díle přiznávali otevřeně. Zatímco u Březiny jen tušíme erotické dálavy a v Zeyerově díle se setkáváme s jemnými náznaky, Karásek měl odvahu v svých básních i prózách o jiné – tehdy ještě zakázané a trestané – lásce zpívat, a už za to mu patří můj velký dík (byť nad některými jeho románovými evokacemi homoerotického cítění jsem se občas musel pousmívat, ale to je jen dobová skvrnka na jeho díle).

A tak jsme coby poctu tomuto muži u příležitosti opětovného vydání jeho románu Gotická duše, který naleznete recenzovaný v rubrice Dvakrát, připravili skrovné tematické číslo. Navíc je to letos 150 let od jeho narození a 70 let od jeho úmrtí. Formou eseje se Karáskovi věnuje Aleš Kauer, který básníka zapojuje i do žel stále ještě probíhajících zápasů o důstojnost queer lidí. V rubrice Dokument pak najdete několik vizuálně kouzelných ukázek z korespondence mezi Karáskem a polským malířem Wlastimilem Hofmanem.

Z dalšího obsahu bych rád upozornil na rozhovor právě s Alešem Kauerem, básníkem, hudebníkem, nakladatelem a organizátorem literárního života, který je v širším smyslu slova důstojným Karáskovým dědicem. Také si nezapomeňte přečíst první bilanci Tvárnice, kterou připravil náš Kritik roku Boris Hokr. Už z ní je patrné, že příští Dílo roku bude zřejmě žánrově hodně odlišné od těch z předchozích ročníků. A proč ne?! Dále bych rád přivítal novou jazykozpytnou rubriku Zen tem, kde každý měsíc pro vás naši mistři Michal Škrabal a Václav Kahuda evokují z jiného úhlu nějaký ten jazykový kóan (anebo vás aspoň přetáhnou holí, až z vás začnou létat jiskry slov). Konečně bych rád upozornil na pozoruhodnou elegickou báseň Vikiho Shocka věnovanou památce Pavla Řezníčka.

Přeji vám živé čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Ekologie dnes musí být na prvním místě. Zisk nás nespasí, když chceme na této planetě žít, nikoli jen přežívat.

 

Ptá se Svatava Antošová

 
 
 

Býku v hlavě
Ptáku blázna
V kleci Slovo
zašij výkřik
Skelné oko
v bílém těle
Truchli ve zdi,
nahé ticho
Hlavo z jizev
Zhasni plamen
Černá hrůzo,
padni na stůl

 

Poezie

 
 
 

Karásek byl za své básně dokonce souzen, byl nucen je obhajovat a hrozilo mu, že přijde o své místo poštovního úředníka, což mu značně komplikovalo životní situaci.

 

Esej

 
 
 

Když jsem si přečetla článek Mileny Jesenské, chtěla jsem se samozřejmě dozvědět, co Kocourek skutečně napsal, a začala jsem jej na stránkách Přítomnosti hledat.

 

Výročí

 
 
I amar prestar aen*
 
Boris Hokr

Slovo

 
 
 

Ten řezník se nejmenuje Masařík, nýbrž Řezníček,
& se sekáčkem v ruce se divoce ohání po mouše,
ale místo ní trefil jen svou vlastní cukrovkářskou haksnu,
kterou si nechtě čistě amputoval, & ta haksna, cukrovkářská haksna řezníka Řezníčka
teď dál skáče světem jako pominutá.

 

Ohlédnutí

 
 
Povídky
 
Alžběta Bublanová
 

Ještě předtím, než se ulice malého městečka promění v našedlé mlhavé stíny, které už nebudou znamenat nic, protože tohle město je tak malé, že s příchodem podzimu se uzavře do sebe a trpělivě vyčká až do dalšího léta, kdy se otevře kemp, jedna ze dvou zajímavých atrakcí, protože skýtá možnost seznámení se s někým jiným než s několika málo chlapci, co tu žijí.

 

Próza

 
 
O viru absolutní moci
 
Karel Hvížďala, Jiří Přibáň
 

Sečteno podtrženo: Potřebujeme nějakou novou renesanční revoluci.

 

Reflektuje Svatava Antošová

 
 
 

Možná, tati, že jste se v nebi potkali zrovna se Zdeňkem Neubauerem a pokaždé, když jdete z rajských hub, si vyměňujete právě nabyté zkušenosti a ladíte své kuchařské recepty.

 

Slovo