Nové číslo Tvaru

8/2023

Milé čtenářstvo Tvaru,

není tomu dávno, co proběhly demonstrace vysokoškolských pedagogů za zlepšení jejich platových podmínek. Je smutné, že v národě Komenského živoří právě oni. Soudě podle reakce vlády živořit ještě nějakou dobu budou. V naší zemi se rádi pyšníme tradicí vysoké kultury a vzdělání, ale na reálné podmínky lidí pracujících v těchto oblastech se nedbá. Vedle tématu ocenění se na oblast vzdělávání vážíi další strukturální otázky. Osmé číslo Tvaru věnujeme kritické pedagogice. Za jeho vznik vděčíme tvůrčímu kolektivu Futuropolis: konkrétně Magdaléně Šipce, Danu Vykoukalovi a Evě Koťátkové. Ale tým Futuropolis je pochopitelně širší a již několik let se pokouší tento radikální diskurs „propašovat“ do českého školství. Projekt zahrnuje konkrétní práci s pedagožkami a pedagogy na středních školách, tak jako se studentstvem. Kritická pedagogika a z ní odvozené další transformativní typy vzdělání, pokud jim dobře rozumím, jsou emancipačními přístupy k oblasti vzdělání, jejichž cílem je naučit pedagogy i studentstvo kriticky myslet náš svět, všímat si jeho strukturálních nerovností, zkoumat bezpředsudečně jeho mocenské struktury a hledat cesty ven z mocenského zakletí. Součástí tohoto přístupu je i imaginace, schopnost představovat si svět humánnější a spravedlivější. Tento přístup také zahrnuje partnerštější vztah pedagogů a studentů. A to je moc potřebné v tomto soumračném světě plném násilí, klimatického rozvalu a nerovnosti!

Původní kritická pedagogika čerpá z podnětu brazilského pedagoga Paula Freireho, jehož kniha Pedagogika utlačovaných vyšla v před časem poprvé českém překladu právě zásluhou týmu Futuropolis. Když jsem v mládí studoval teologii osvobození, teologický směr, který čerpal svoji reflexi víry ze setkání s děsivou chudobou obyvatel Latinské Ameriky, na tohoto pozoruhodného brazilského pedagoga jsem narážel neustále. Freireho důraz na to, aby alfabetizace zahrnovala také reflexi skutečného života a jeho potřeb, přesně konvenovala s emancipačními snahami těchto teologů (tuto teologii plně rehabilitoval až papež František). Pro Freireho bylo vzdělání vždy politickým aktem, jeho cílem bylo spravedlivější rozdělení moci. Reflexi díla tohoto nevšedního levicového myslitele a pedagoga si můžete přečíst z pera Karoliny Válové v rubrice Nad knihou.

K tématu dále naleznete dva kratší rozhovory. První s teoretičkou Terezou Čejkovou se věnuje transformativnímu vzdělávání, jeho teorii i praxi. Druhý rozhovor s pedagožkou Radkou Vejrychovou zkoumá, jak se kritická pedagogika odráží v konkrétním vzdělávacím procesu. Třetí rozhovor, vedený s dokumentaristou Tomášem Bojarem, se věnuje otázkám spojeným s výukou a vedením studentů na uměleckých školách.

V tomto čísle se také setkávají dvě literární legendy úzce spojené s Tvarem, jedna živá a druhá již po smrti – Svatava AntošováStanislav Dvorský. Ale jejich dílo je živé v obou případech…

Přeji vám živé a kritické čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Transformativní vzdělávání zkoumá, co nám může umožnit, abychom čelili narůstající těkavosti našeho současného dění s hlubším smyslem pro sebereflexi a odpovědnost a abychom dovedli rozlišovat mezi různými výklady probíhajících událostí.

 

Ptá se Magdaléna Šipka

 
 
 
Stanislav Dvorský
 

Stojíme před osnovným paradoxem: očarování inteligence systémem příměrů, tato „temná stránka“ a hranice lidského dorozumívání vůbec, je nejen prapůvodním stavem sdělení, nýbrž tím, čím je dorozumívání ve svém základu, před vším ostatním, před svou utilitární i estetickou jednostranností.

 

Esej

 
 
 
petya stach
 

vyhřezlé homole věžáků
křiví se v paprscích
tiše se roztápí na pánvích dvorů

 

Poezie

 
 
 

Snažili jsme se o poctivou reflexi a o hledání odpovědi na otázku, která nás trápila už na samém začátku: jak by mohla vypadat kritická pedagogika v českých školách?

 

Slovo

 
 
Stín dětství
 
Svatava Antošová
 

Někde ve mně nabírá na obrátkách kumulace úzkosti
z hasnoucího slunce které se ztrácí v temných konturách
díkůvzdání uprostřed bujení lacinosti v marx-leninském
stylu uprostřed kanibalské víry v liduprázdné sny
o návratu k lidství co s takovou vírou ze zamyšlení
mě vytrhne šouravý krok dozorce cítím jeho blízkost

 

Poezie

 
 
 

Což jste opravdu neslyšeli jazz? Mezi železnými jeřáby, nad přístavním molem,
kde to páchlo petrolejem, mezi vagony se shnilými pomeranči.
Vy jste je opravdu neslyšeli hrát?

 

Poezie

 
 
 

Neříkáme si nepříjemné věci, aby to bylo nepříjemné. Sdělujeme si je v zájmu zlepšení uměleckého procesu.

 

Ptá se Lukáš Senft

 
 
Síla kritického myšlení aneb Vzdělání vs. politika
 
Paulo Reglus Neves FreirePedagogika utlačovaných
 

Alfabetizace by podle Freireho neměla být omezena pouze na psací a čtecí dovednosti, ale měla by být zaměřená na schopnost reflexe skutečného života. Což je vnímáno jako politické čtení společnosti.

 

Reflektuje Karolina Válová

 
 
 
Alice Koubová
 

Přijmout pozici systémově postiženého znamená možnost začít tlačit na změnu, ale zároveň se v jistém smyslu vyloučit, postavit se proti společnosti jako oslabený.

 

Slovo