Nové číslo Tvaru

7/2022

Milé čtenářstvo Tvaru,

válka na Ukrajině žel dále pokračuje, a tak se i v sedmém čísle objevují texty, které se zrodily v jejím stínu. Přímo z Ukrajiny si lze přečíst svědectví spisovatelky Marjany Prochasko ze stále ještě bezpečného Užhorodu, který se před jejíma očima mění v Babylon. A také běloruského spisovatele Sjarheje Pryluckiho, žijícího v Kyjevě, který formou drobných zápisků evokuje život pod válečnou palbou. Historické analogie jsou vždycky na dluh, ale z útrob této hrůzy zní přesvědčivě, až to mrazí:

Nejvíc mě sere, když se mě známí ptají: Jak to, že jste neodjeli dřív,‘ povídá účetní Ira. Tutéž otázku lze položit obyvatelům Irpeně, Borodjanky, Charkova, Chersonu a desítek dalších měst a vesnic. Nikdo z nich nebyl připraven na to, že se jednoho rána probudí a spatří za oknem rok 1939.

Esejem do tohoto čísla přispěl ukrajinský spisovatel a překladatel Alexej Sevruk, jenž příběh ruské agrese, která postihuje jeho rodnou zemi a v ní jeho blízké, líčí na pozadí starokyjevské legendy. Z protiválečného ranku jsou i básně rusky píšících básníků v antologii „Je čas mluvit o stařičké Ukrajince, která hostila ruské vojáky slunečnicovými semínky“. Tento skrovný výbor protiválečných básní vznikl díky Jaromíru Typltovi a jeho výzvě ruským autorům. Jsme si vědomi odvahy básnířek a básníků, kteří nám poskytli své verše, protože Putinův režim začíná každý odpor k válce bez milosti trestat. Stále se mi vrací výstižná metafora horkého a studeného pekla z pera jedné ruské akademičky píšící Tomáši Glancovi. I oběti studeného pekla, ruští oponenti Putinova režimu, si zaslouží naši pozornost.

Rozhovor čísla nám poskytla skvělá polská básnířka Małgorzata Lebda, kterou jsem měl tu čest osobně potkat během její pražské rezidence. Interview s touto autorkou vedla Zofia Bałdiga ještě před vypuknutím války. Nejsem zřejmě sám, u koho polská pomoc Ukrajině, především přijetí více než milionu uprchlíků, vyvolává obdiv. Jak se tato situace propíše do polské každodennosti, je asi těžké predikovat. Mám ale obavu, že práva polských žen, jehož se v rozhovoru dotýká i Lebda, to příliš nezlepší. Když nad tím hlouběji uvažuji, říkám si, abychom nepodlehli pohodlné iluzi, že všechny rozpory a problémy u nás na Západě zmizí, protože máme společného nepřítele v podobě Putinova agresivního režimu. Společný nepřítel nás jistě sjednocuje, což je dobře, ale měli bychom i dále usilovat o svět, který se bude tomu Putinovu podobat co nejméně. Na putinismus je možné nahlížet také prizmatem toxické maskulinity a patriarchátu. Asi nikde na světě, snad s výjimkou zemí, kde vládne islámský fundamentalismus, není tak mocný patriarchát jako v Rusku. V dlouhodobém měřítku je třeba vykořenit patriarchální mentalitu jako takovou. Mentalitu, kterou konstituuje brutalita a agrese.

Přeji vám živé čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Doběhla jsem domů
 
Rozhovor s Małgorzatou Lebdou
 

Ano, vyrůstala jsem v rodině, kde se o smrti nejprve učilo prostřednictvím zvířat.

 

Ptá se Zofia Bałdyga

 
 
 
Julia Podlubnova, Xenia Kalaitzidou, Alexej Porvin, Andrej Sen-Senkov, Maria Galina, Oľga Pereděro, Stanislav Běľskij, Maša Lobanova
 

Představil jsem si, co mé přátele asi čeká, až budou muset v těchto těžkých podmínkách žít – v odcizení od většinové ruské společnosti zmasírované propagandou, s čím dál silnější hrozbou postihu, a zároveň v izolaci od světa, který Rusko zablokoval, kde to jen šlo. Jak se asi cítí lidé, kteří byli uvrženi do hluboké jámy?

 

Poezie

 
 
 

sestro přivoláváme noc naše dlaně mají sklon předpovídat naše pohyby jsou soustředěné a pomalé namířené čelem k lesu slyšíš?

 

Poezie

 
 
 
Jesús Carrasco
 

Lékař je kněz, vykladač tajemství, tlumočník nepochopitelného. Matka vždycky do posledního puntíku plnila lékařovy pokyny a obzvláště pak léčbu jako takovou.

 

Próza

 
 
 
Alexej Sevruk
 

Ruský válečný teroristo, ty krvelačná zrůdo, běž už konečně do prdele!

 

Esej

 
 
 

V tomto ráji se už čtvrtý den šíleně bojím o ty, kteří jsou v pekle.

 

Próza

 
 
 

Když se zdi otřásají kvůli výbuchům, nevidíš, jak ti před očima prochází tvůj život – sedíš ve tmě v koupelně a nevidíš ani na vlastní ruku.

 

Próza

 
 
 

Kněz zavolal vrchní sestru, ta jí vyrvala prsty
z knězova předloktí a pohřbila ji ve svých prsou.
Děsivá síla, pomyslel si farář a pro jednou byl rád
za svůj celibát. Vrátil se, až když ze zpovědnice
zavlál bílý čepec. Už spí.

 

Poezie

 
 
cibule má bílé tělo
 
Bernardeta Babáková
 

síťka pomerančů krabička cigaret něžný stále
ještě chlapecký hlas
mluví do ohně
plive do popela
zaříkává plameny
mezi prsty tře divokou šalvěj

 

Poezie

 
 
 
Yveta Shanfeldová
 

Strnadci zimní, vrabci polní, drozdi, sojky chocholaté, datel, kardinál, pták šedý, vrány, havrani, čížkové a špačci.

 

Slovo