Nové číslo Tvaru

9/2018

Milí čtenáři Tvaru,

bude to znít šíleně, ale psaní těchto editorialů je pro mě někdy metafyzickým dobrodružstvím. U tematických čísel jdou editorialy snadno, vůdčí idea je již daná. Avšak u ostatních čísel si člověk musí vypomoci nějakým motivem, alespoň trochu jím představování čísla protkat. U tohoto čísla jsem si nejprve říkal, bože, vždyť je tam hlavně kupa básnířek a básníků, co s tím… A pak se mi začaly hrnout na mysl pěkně baculaté synchronicity, jako kdyby se líhly v Jungově posmrtné laboratoři, a především jsem zaznamenal, že se tak či onak týkají velkého Jungova tématu – archetypu Stínu. Píšu tento editorial o čísle, jemuž vévodí rozhovor s básnířkou Marii Šťastnou, v terapeutickém bytě své kamarádky terapeutky Marty Šťastné. Píšu ho tentokrát v Brně, den poté, co jsem zde přednášel o archetypu Stínu. V našem čísle najdete ukázku z kouzelné knihy o archetypu stínu amerického básníka Roberta Blye, s nímž mě pojí právě zájem o hlubinnou psychologii. Na Blyově Knížce o lidském stínu je fascinující, že téma provazuje s americkou poezií – třeba tou Wallace Stevense, jemuž je věnovaná naše ukázka. Když se ale podívám na rubriku Dvakrát, i jí prochází stín. Elsa Aids napsal Knihu omezení, mrazivou a mocnou sbírku plnou každodenní ošklivosti, banality, úzkosti. No a ani náš titulní rozhovor, byť zpovídáme básnířku šťastnou již jménem, se nevyhne stínu života, což prozrazuje už sám název „Vypořádat se s malým zlem v sobě“, neboť naše moudrá básnířka neopomíjí ani otázky dobra a zla. (Legrační je, že i její jmenovkyně Marta mi na úvod našeho setkání prozradila, že se nyní otázkou zla velmi zabývá.)

A ani poezie, které je tentokrát v Tvaru hodně, se stínovým motivům nevyhnula: Kamil Bouška sarkasticky glosuje Česko i Slovensko, ve verších Marie Šťastné se objevuje hodně strachu, v antologii viktoriánských básníků čteme třeba „Stínohru“ Oscara Wildea a v úchvatných básních Yvety Shenfeldové, do nichž jsem se zamiloval, najdeme příznačně i verše

dychtivý noční vítr / si tiše odnáší svůj stín / život řídne, houstne sen.

Ten nejhustší stín nakonec vrhá do našeho života smrt. V devátém čísle Tvaru najdete nekrolog Aleny Zemančíkové věnovaný jejímu kamarádovi a kolegovi, významnému českému básníkovi, překladateli a autorovi dětské literatury Pavlu Šrutovi, který před časem zemřel. Zkrátka stín v mnohých svých podobách nenápadně prochází tímto číslem… Stín nepotřebuje být rovnou tematizován, vše živé totiž následuje i bez pozvání. Je ale mou hlubokou zkušeností, lidskou i terapeutickou, že když jej prostřednictvím umění a literatury oslovujeme, pak jej i zpracováváme.

Přeji vám moudré stínování!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Vypořádat se s malým zlem v sobě
 
Rozhovor s Marií Šťastnou
 

Jsme frustrovaní, stáváme se zlými. A když se frustrace a zlost spojí s velkým byznysem nebo velkým ideálem, to je potom ten pravý mazec.

 

Ptá se Svatava Antošová

 
 
 
Ivana Myšková
 

Ale už nazítří na NSDAP nemyslím, otvírám okno, je jasný slunný den a prokletá vila zůstává tam někde za stromy, v místech, kam odtud nedohlédnu.

 

Reportáž

 
 
 
Yveta Shanfeldová
 

dychtivý noční vítr si tiše / odnáší svůj stín / život řídne, houstne sen

 

Poezie

 
 
 
Alfred Austin, Lewis Carroll, Elizabeth Barrettová-Browningová, Christina Rossettiová, John Davidson, Robert Browning, Oscar Wilde, Robert Louis Stevenson, Alfred, Lord Tennyson, William Morris
 

Přec láska, jenom láska stojí za to, / vždy krásná bývá, neboť plamen svítí, / ať hoří chrám, či pazderna se vznítí, / ať žárem září železo, či zlato.

 

Poezie

 
 
 

Dominantní osobnost bývá na Západě idealistická, soucitná, civilizovaná, spořádaná jako Dr. Jekyll, který je ke svým pacientům tak starostlivý; stínová strana je deformovaná, pohybuje se rychle, „jako opice“, je mladší než hlavní osobnost, má v sobě velké zdroje energie a žádnou morálku.

 

Esej

 
 
 
Nekrolog za Pavla Šruta
 

Pavel Šrut byl silný kuřák (i tento motiv najdeme v jeho básních), začal kouřit někdy ve dvanácti letech a přestal stím, až když si na jeho plíce a cévy sáhla a je stáhla potvora choroba.

 

Vzpomíná Alena Zemančíková

 
 
 
Saša Uhlová
 

Kdybych totiž byla zarytým odpůrcem sociálně citlivé politiky, určitě bych volila Miloše Zemana.

 

Slovo

 
 
Anestetický veget
 
Elsa AidsKniha omezení
 

Čili nejpřijatelnější je chápat tuto knihu jako dosud neznámou a funkční provokaci konzumerstvím, pronikající do kumštovní literatury.

 

Reflektuje Milan Šedivý

 
 
Milostná lyrika bez milosti
 
Elsa AidsKniha omezení
 

Lidská vzájemnost omezuje a nakonec jde právě o to omezovat se, omezit se kvůli druhému.

 

Reflektuje Kamil Bouška