Nové číslo Tvaru

2/2020

Milí a vzácní čtenáři,

i letos je dominantou druhého čísla Tvaru cena Tvárnice. Více k tématu najdete na s. 4–7. Chci od srdce poblahopřát básníku Petru Borkovcovi, jehož soubor krátkých prozaických textů Petříček Sellier & Petříček Bellot (Fra, 2019) zaujal Jana M. Hellera tolik, že mu udělil titul Dílo roku – a zároveň předal štafetu nové Kritičce roku Evě Klíčové, které k titulu blahopřeji rovněž a těším se na jistě podnětnou společnou plavbu na vlnách letošní literární úrody!

Před pár dny vyšel na webu i-kanon text nazvaný „Ještě trochu trapnosti“. Jiří Flaišman to vzal zgruntu a svůj výsměch Tvárnici vypolstroval citátem z podobně laděného textu Barbory Čihákové, jenž vyšel na webu Dobrá čeština o pár chvil dřív. Pokud by oba soutěžili o cenu „Jak něco poflusat bez ohledu na fakta“, těžko předvídat, kdo by vyhrál, našlápnuto mají oba solidně. Posuďte sami.

Paní Čiháková spekuluje:

Zajímavé je, že se do této soutěže nikdo dobrovolně nehlásil, z nominací se nedá takřka ani odhlásit a cenu nikdo nechce, protože to znamená, že musíte celý rok psát pro Tvar recenze a jiné texty. Prozatím vyhrávali lidé, kteří do Tvaru psali i před oceněním, ale co se stane, až bude zvolen někdo, kdo tam ani psát nechce?

A pan Flaišman přihazuje: „Na rozdíl od mínění Barbory Čihákové myslíme…“ majestátní plurál, nebo mluví za nějaké bratrstvo? „…že cílem hlasování nemuselo být, aby byl někdo uveden ,do trapné situace‘, jako spíše poukaz na pofidernost samotné ankety.“

Také nám vmetá (nebo vmetají? čert aby se v tom vyznal) do tváře, že: „Dle uvedených zdrojů v anketě dostala nejvíce hlasů Eva Klíčová, skutečností ovšem je, že nejvyšší počet hlasů získal v anketě podle našich informací Petr Onufer.“

Vezmu to odzadu. Netřeba „vašich informací“ k zjištění, kdo získal nejvíce hlasů: nikterak to nezastíráme a z kontextu vyhlášení je to zřejmé. Přesto díky za podnět, příště budeme již zcela explicitní. A že pan Onufer počtem hlasů zvítězil a roli následně odmítl? To je naprosto v souladu s pravidly – i kdyby pro něj hlasovaly tetky v pauze mezi draním peří. A že dosud vyhrávali lidé, kteří do Tvaru psali i před oceněním? „Dosud“ je teprve potřetí, a přesto Eva Klíčová nemá s Tvarem společného vůbec nic. A že někdo třeba pro Tvar „ani psát nechce“? Tak pro něj psát nebude, tak prosté to je. A že kdo cenu přijme, ten musí „celý rok psát pro Tvar recenze a jiné texty“? Ó kdežpak – musí napsat pouhé dva texty (z toho „recenzi“ ani jednu) plus udělat rozhovor se svým nástupcem. A že se k nominacím nikdo nenahlásil? Zná paní Čiháková mnoho soutěží, do nichž se nominovaní sami hlásí?

Ale konec dobrý, všechno dobré: „Pokud byste chtěli někoho ze svých známých uvést do trapné situace, hlasujte, bude legrace.“

Paní Čiháková, vždyť vy máte vlastně pravdu! Tvárnice je opravdu jenom taková „legrace“ neboli hra. V naději, že je mezi námi dost lidí, kteří si radši hrají, než hry kazí, jsme připraveni v udílení ceny pokračovat.

Přeji podnětné čtení všem, kteří nás čtou rádi, i všem, kteří nás čtou neradi, ale přesto tak z nějakého důvodu činí.

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Já doufám, že za ten rok vyjde nějaká naprostá pecka, takže vyberu text, co se bude líbit všem – i mně!

 

Ptá se Jan M. Heller

 
 
Udělat několik kroků zpátky
 
Greta ThunbergováNáš dům je v plamenech
 

Co však na knize Náš dům je v plamenech nesmírně potěší, je to, že Greta – s odkazem na úryvek z Mertovy písně v úvodu – nejen prorazila okolní lhostejnost a strhla na svou stranu spoustu mladých lidi po celém světě, ale také našla cestu zpět: zpět k sobě.

 

Reflektuje Svatava Antošová

 
 
 

„To je ale taky krásná zpráva pro českou prózu. Nejlepší kniha roku je podle tebe sbírka novinových sloupků, které napsal básník.“

 

Studie

 
 
Psi paměti
 
Rozhovor s Ramy Al-Asheq
 

Nejprve mi dovolte nesouhlasit s termínem „občanská válka“, protože v Sýrii jsme občanskou válku neměli. Do válečného konfliktu v Sýrii bylo zapojeno nejméně dvacet států, takže se nemohlo jednat o občanskou válku.

 

Ptá se Bernie Higginsová

 
 
Frajer
 
Matěj Stropnický
 

Jeremy Corbyn se pokusil obnovit právě spojenectví z filmu Pride, tedy práce a „fragmentů“, a nejen to, pokusil se přidat k němu i mírové hnutí proti válkám od Iráku po Sýrii a klimatické hnutí.

 

Zleva tanky?

 
 
Svět je
 
Zdeněk A. Eminger
 

děti namalovaly na chodník dvě srdce
to vyznání je krásné:
lenka miluje janu

 

Poezie

 
 
 

Tentokrát se zaměříme na objemnou a vizuálně působivou knihu o Jungových výtvarných počinech, dále se zúčastníme duchovní obnovy s vietnamským zenovým mistrem a také nás čeká jedno čarodějné dítko-dílko z oblasti pedagogiky a vývojové psychologie.

 

Psýché na knižním trhu

 
 
 

Spása je zelenání a hojnost, nikoliv vyprázdnění. A každá zeleň koření v podzemí.

 

Esej