Nové číslo Tvaru

15/2016

Milí čtenáři Tvaru,

stále letos postupujeme proti proudu času. V tomto čísle má naše proudění sépiový dech hlubin nevědomí, nebo barvu krvácejících květin. Zpovídal jsem básníka Stanislava Vávru, velkého znalce zákrut a labyrintů nevědomí, jenž sál mléko z Bretonových prsů. V rozhovoru čísla se vracíme k jeho dětství a mládí, k jeho prvním básním, k jeho pramenům, ke skupině Libeňských psychiků, k přátelství s Bohumilem Hrabalem, k jeho klinické smrti, a všechno to podbarvuje prožitá tíha života, poctivost a věrnost… Ideová východiska Stanislava Vávry jsou mi spíše cizí, ale uchvacuje mě právě ta celoživotní věrnost – poezii, surrealismu, sebepoznávání, sebevzdělávání… Tu můžeme sotva osvědčit ve světle reflektorů. Kolik roků musel náš básník žít de facto s minimální odezvou, obkroužený hradbou všednosti s jeho mlčením… A přece zůstal věrný svému psaní, svojí vizi! Několikrát během našeho setkání řekl, že v jeho životě „přišlo všechno trochu moc pozdě“, vydávání knih, uznání… Pozdě přišel i rozhovor v Tvaru, ale i přesto mám radost, že jsem básníkovi Stanislavu Vávrovi mohl naslouchat. Patří ostatně i přes úctyhodný věk přítomnosti – jen letos chystá vydání dvou knih.

Tvar hledí i do budoucna. Obnovuje se. Proto vás chci upozornit na náš obnovený web! Jeho součástí je především žhavě nový webový magazín RAVT. Na Ravtu, jehož editorkou je básnířka a kritička Olga Stehlíková, naleznete texty, které v tištěné verzi Tvaru nenajdete. Můžete se kochat třemi stálými rubrikami: Pádly – údernými sloupky editorky – i meditativními sloupky Romana Kandy; Divokou vodou, která nabírá beletristické a esejistické texty, i Odlesky, které mj. zrcadlí fotograficky dění na literární scéně. Ravt stojí za přečtení! Ale i zbytek obnoveného webu přichází s novinkami – nově jsme zavedli rubriku Příležitosti, v níž naleznete vybraná stipendia, nabídky práce, soutěže a všechny další příležitosti související s literaturou. Aktualizace se dočkaly také Literární akce, jejichž součástí je měsíční průvodce Svatavy Antošové. A také jsme zavedli on-line předplatné. Lze si tak objednávat ve formátu .pdf i hodně staré ročníky Tvaru či speciální čísla. Autorem našeho webu je Petr Cibulka, kterému patří obrovský dík za to, že vytvořil toto unikátní dílo. Jeho osobní nasazení pro Tvar bylo impozantní.

Přeji vám inspirativní začátek podzimu!

Adam Borzič

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

S básníkem Stanislavem Vávrou o vzpomínkách, surrealismu i věčné vodě.

 

Ptá se Adam Borzič

 
 
Oheň tvých blízkostí
 
Guillaume Basset

Poezie

 
 
 
Sylvie Richterová
 

Román napsaný ve znamení „bezvýznamnosti“ jako by vyzýval k vážnému, nekonečnému hermeneutickému hledání.

 

Esej

 
 
 
Stanislav Vávra
 

Život utíká s každou promarněnou chvílí a ten jeho se již ztrácel za nejbližším rohem.

 

Próza

 
 
Poesie, toť… Pokus o zodpovězení otázky existence
 
Stanislav DvorskýNevědomí a básnický objev
 

Z psychoanalýzy čerpá Stanislav Dvorský své základní východisko, tedy že za jakoukoli intelektuální činností stojí podstatné hlubinné působení nevědomých sil.

 

Reflektuje Veronika Košnarová

 
 
Bezmoc mlčení i osvobozující křik
 
Stanislav DvorskýNevědomí a básnický objev
 

Při čtení jsem zažíval závratný pocit neoddělitelnosti poezie a lidského života, nazíral jsem je jako dvojence, kteří jsou zde od počátku světa.

 

Reflektuje Jakub Řehák

 
 
 

Ke změně (rozšíření či otevření) vědomí měla stoupencům kontrakultury pomoci psychedelie.

 

Reflektuje Svatava Antošová

 
 
Festival spisovatelů Praha
 
Alice Kaplanová
 

Meursault, přešetření Kámela Daúda.

 

Texty

 
 
Další tvář ruského kolonialismu
 
Veronika Sušová-Salminen
 

Po prázdninové přestávce se Tvar vrací k pokračování cyklu Dějiny kolonialismu, jehož vydávání zahájil loni na podzim. Pojednání, které zveřejňujeme a jehož autorkou je česká historička žijící ve Finsku Veronika Sušová-Salminen, si všímá ruské koloniální expanze do střední Asie v posledním půlstoletí před únorovou a říjnovou revolucí.

 

Studie